Femijet

Cila është mosha e fillimit të edukimit seksual?

Cila është mosha e fillimit të edukimit seksual?

Nga pediatri Polikron Çelo Përgjigjja: fillon që në moshë të vogël në familje e vazhdon e programuar në kopshte (në shumë vende, këto institucione kanë personel të këtij profili) duke filluar prej moshës 3 vjeç e diku mbas 4....

 

Fëmijët dhe obeziteti, pesë gjëra që prindërit duhet të dinë

Fëmijët dhe obeziteti, pesë gjëra që prindërit duhet të dinë

Rolina Naço, dietologe Të gjithë prindërit tashmë janë të shqetësuar për mbipeshën e fëmijëve të tyre, pasi ky fenomen çdo ditë po shtohet edhe më shumë. Fatkeqësisht tek disa fëmijë kanë filluar të shfaqen probleme shëndetësore. Ja...

 

Mbesa 12-muajshe ka kollë dhe të vjella, ç’të bëj?

Mbesa 12-muajshe ka kollë dhe të vjella, ç’të bëj?

Mbesa ime është 12 muajshe. Në mbrëmje kishte pak kollitje dhe volli disa herë. Jam bërë merak se hëngri vetëm dy keka me qumësht e asgjë tjetër. Nuk është tepër e shëndoshë. Artan Haruni, neuropediatër Fëmija është në...

 

Ç’duhet bërë kur dyshohet se fëmija mund të jetë helmuar?

Ç’duhet bërë kur dyshohet se fëmija mund të jetë helmuar?

Artan Haruni, neuropediatër Problemi i parë që lind para mjekut pasi ka dyshuar për helmim, është gjetja e lëndës që e ka shkaktuar. Duhen bërë përpjekje të mëdha për të nxjerrë nga prindërit ose persona të tjerë që e rrethojnë,...

 

Një foshnjë lind shtatzënë

Një foshnjë lind shtatzënë

Një foshnjë në Kinë ka lindur shtatzënë, madje me dy fetuse. Doktorët janë habitur pasi kanë konstatuar një rast tepër të rrallë. Në trupin e një foshnje (gjinia femër) kanë dalluar 2 fetuse. Kjo është diçka tepër e çuditshme...

 

Çfarë janë frikërat dhe fobitë tek fëmijët parashkollorë?

Çfarë janë frikërat dhe fobitë tek fëmijët parashkollorë?

Nga psikologia Orjola Pampuri Frikërat e fëmijëve janë shpesh të natyrshme dhe lindin në kohë të caktuara të zhvillimit të tyre. Fëmijët mund të zhvillojnë frikë nga një përvojë traumatike (psh. një situatë traumatike e krijuar...

 

Kur fëmijët qajnë shumë, këshilla për baballarët

Kur fëmijët qajnë shumë, këshilla për baballarët

Nga Polikron Çelo, pediatër Mos u mërzit baba, se kush më shumë e kush më pak, të gjithë fëmijët qajnë, prandaj ju këshilloj që në vend që të ankoheni, mundohuni të kapni, të regjistroni e memorizoni në trurin tuaj çdo të...

 

Çamçakëzi, ja 13 lëndët e dëmshme që fut në organizëm

Çamçakëzi, ja 13 lëndët e dëmshme që fut në organizëm

Blerina Bombja Dietologe klinike Cemcakezi është një produkt shumë i preferuar sidomos për fëmijët, por pak kush e di se sa i dëmshëm është për shëndetin e tyre. Pikërisht për këtë produkt dietologia klinike, Blerina Bombaj...

 

Ç’janë të qarat e mbasdites dhe të mbrëmjes (kolikat serale ose gazoze)?

Ç’janë të qarat e mbasdites dhe të mbrëmjes (kolikat serale ose gazoze)?

Polikron Çelo, pediatër (Uroj të mos u bien në pjesë se për nja 5-6 muaj keni për të thënë “Ç’i paskam bërë Zotit”) Janë të qara me tipare disi të veçanta. Ato shfaqen zakonisht 1 ½ muaj mbas lindjes dhe zor se zhduken...

 

Recetë me mollë për hemorroidet tek fëmijët e vegjël

Recetë me mollë për hemorroidet tek fëmijët e vegjël

Nëse fëmijët vuajnë nga hemorroidet, lëngu i mollës është shumë i përshtatshëm dhe mund të përdoret prej tyre që kur janë tre muajsh. Merren 1-2 kokrra mollë dhe me anë të rendes kthehen në pure. Pureja e përgatitur pasi...