Shendeti Riprodhues

Shkencëtarët krijojnë mitrën artificiale, mund të shpëtojë foshnjat e lindur para kohe

Përshtati në shqip: Blertina Koka Foshnjat e lindur para kohe mund të mbahen në jetë në të ardhmen me anë të një “mitre artificiale” që shkencëtarët po planifikojnë ta testojnë tek njerëzit. Fillimisht ata e kanë testuar...

 

Dhimbjet e tmerrshme gjatë ciklit menstrual, çfarë mund të tregojnë për fertilitetin?

Përshtati në shqip: Blertina Koka Nëse jeni një nga ato të pafatat që duhet të durojnë dhimbje të tmerrshme përreth belit çdo muaj, duhet të dini se disa dhimbje shkaktohen edhe për arsye të tjera. Ndodh që sistemi riprodhues...

 

Sindroma që prek me miliona gra dhe ngatërrohet me dhimbjet e ciklit menstrual

Përshtati në shqip: Blertina Koka Ndiheni të fryrë, në siklet dhe merrni frymë me vështirësi ndërkohë që keni dhimbje të tmerrshme barku? Këto simptoma mund të duken të njohura për të gjitha gratë, duke qenë se u duhet t’i...

 

Mjekimi që rrezikon bebet të lindin me defekte kongjenitale

Përshtati në shqip: Blertina Koka Një ilaç që përdoret për të trajtuar epilepsinë dhe çrregullimet bipolare mendohet se ka qenë shkak i disa deformimeve tek gati 4100 fëmijë në Francë që nga viti 1967. Gratë që e kanë marrë...

 

Koha më e rrezikshme për të lindur – si për nënën ashtu edhe bebin

Përshtati në shqip: Blertina Koka Një thirrje për të gjitha gratë shtatzënë – zbulohet koha më e rrezikshme kur ju mund të lindni. Tragjeditë gjatë lindjes ka më shumë mundësi që të ndodhin nëse mamia është në orën e...

 

Defektet e lindura tek foshnjat, anomali që mund të parandalohen

Bisedoi: Elona Tereziu Mosnjohja e faktorëve të riskut, si dhe neglizhenca në kryerjen e testeve dhe ekzaminimeve para dhe gjatë shtatzanisë bëjnë që shumë fëmijë të lindin me defekte, apo anomali të ndryshme që prekin sistemin...

 

Sa i kushton një çifti shqiptar të pasurit një fëmijë!

Bisedoi: Elona Tereziu Për të gjithë ato çifte që nuk mund të kenë fëmijë, shkenca ka ardhur në ndihmë me fekondimin in vitro (apo bebet në provëza, siç njihet rëndom).  Një procedurë e tillë ka plot 15 vite që aplikohet...

 

Pyet mjekun: Cilët janë faktorët që e çojnë një çift drejt infertilitetit?

Erlin Kurti, mjek obstetër- gjinekolog pranë spitalit “Mbretëresha Geraldinë“. Faktorët që çojnë drejt këtij infertiliteti në 10-15% të rasteve janë idipatike dhe ne nuk mund t’i vëmë një emër, por një rol...

 

2 simptoma të rëndësishme të kancerit të vezoreve që nuk duhet të injorohen

Përshtati në shqip: Blertina Koka Kanceri i vezoreve është shkaktari i pestë i vdekjeve nga kanceri tek femrat. Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, më shumë se 21 mijë raste të reja me kancer të vezoreve janë diagnostikuar vitin...

 

Çfarë duhet të dini PATJETËR për klamidian, infeksioni i fshehur tek femrat

Përshtati në shqip: Blertina Koka Klamidia është një infeksion i transmetuar seksualisht, i shkaktuar nga bakteri Chlamydia trachomatis. Si femrat ashtu edhe meshkujt janë të rrezikuar nga ky infeksion, i cili mund të përhapet nëpërmjet...