Kryefaqja Box 2 Ushqimet e përditshme që përmbajnë më shumë vitaminë C

Ushqimet e përditshme që përmbajnë më shumë vitaminë C

1
Shpërndaje

Përshtati në shqip për “Shendeti.com.al”: Blertina Koka

Vitamina C shërben si një nga antioksiduesit më të fuqishëm në organizëm, pasi ofron mbrojtje nga radikalet e lira, veçanërisht ato që shkaktohen si pasojë e duhanit. Ajo është gjithashtu përbërës kyç në ndërtimin e kolagjenit të lëkurës, si dhe në funksionin e sistemit imunitar.vitamin-c

Disa nga ushqimet e pasura me vitaminë C janë:

Specat e kuq djegës

Një gjysmë filxhani me speca të kuq djegës përmban 107.8 mg vitaminë C. Gjithashtu, hulumtuesit shkencor nga Universiteti Buffalo kanë zbuluar se kapsaicin, përbërësi që i bën specat djegës, ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve të kyçeve dhe muskujve.

Specat e kuq

Një filxhan me speca të kuq të copëtuara përmban gati tri herë më shumë vitaminë C se një portokall – 190 mg. Specat e kuq janë gjithashtu një burim i mirë i vitaminës A, e cila është e rëndësishme për shëndetin e syve.

Specat jeshil

Një filxhan me speca jeshil të copëtuar përmban më pak vitaminë C se llojet e tjera, rreth 120 mg, megjithatë është e mjaftueshme për sasinë që duhet të konsumoni çdo ditë. Speci jeshil është gjithashtu një burim i mirë i fibrave.

Brokoli

Kjo perime siguron 132 mg vitaminë C, si dhe shumë fibra, në vetëm një racion me 30 kalori. Studimet kanë treguar se brokoli ka edhe veti kundër kancerit.

Papaja

Studime të ndryshme kanë treguar se papaja është e mirë për shkëlqimin e fytyrës dhe forcimin e kockave. Një racion me papaja përmban 88.3 mg vitaminë C.

Luleshtrydhe

Një filxhan nga ky super ushqim përmban 84.7 mg vitaminë C, si dhe një dozë të shëndetshme folate dhe përbërës të tjerë të mirë për shëndetin. Një tjetër përfitim i luleshtrydheve? Ato ju ndihmojnë edhe të zbardhi dhëmbët në mënyrë natyrale.

Lulelakra

Edhe nëse e skuqni, e zieni ose e përdorni në gatime të ndryshme, po të konsumoni vetëm një rrënjë lulelakër ju siguron 127.7 mg vitaminë C, 5 gramë fibra dhe 5 gramë proteina.

Ananasi

Ananasi përmban 78.9 mg vitaminë C, si dhe bromelain, një enzime digjestive që ndihmon për tretjen e ushqimit dhe parandalon fryrjen e barkut. Kjo enzimë vepron edhe si anti-inflamator natyral.

Kivi

Një racion me kivi (2 kokrra) përmban 137.2 mg vitaminë C. Ky frut është gjithashtu i pasur me kalium dhe koper.

Mango

Ky frut tropikal përmban 122.3 mg vitaminë C. Ai është gjithashtu burim i mirë i vitaminës A, e cila, ashtu si vitamina C, luan një rol kyç në sistemin imunitar dhe i mban sytë të shëndetshëm.

 Burimi: Health.com / https://shendeti.com.al/

1 Koment

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here