Kryefaqja Shendeti a-z I Ҫfarë duhet të dimë mbi infeksionet seksualisht të transmetueshme

Ҫfarë duhet të dimë mbi infeksionet seksualisht të transmetueshme

0
Shpërndaje

IST-të janë infeksione që transmetohen nëpërmjet kontaktit seksual me dikë që ka një IST. Ka gjithashtu të tjera rrugë të marrjes së një IST-je.

Ka shumë IST-të. Disa IST shkaktohen nga një bakter, të tjerat shkaktohen nga një virus ose parazit. Simptomat ose mënyrat me të cilat testohen ose trajtohen janë gjithashtu të ndryshme.

IST-të nuk shërohen vetë. Shkoni te një mjek për trajtim.

IST-të e shkaktuara nga një bakter

Disa IST shkaktohen nga një bakter. Ato trajtohen lehtësisht me antibiotikë:

 • klamidia;
 • gonorreja;
 • sifilizi.

IST-të e shkaktuara nga një virus

IST-të e tjera shkaktohen nga një virus. Ato janë shumë më të vështira ose të pamundura për t’u trajtuar. Shpesh mund të trajtohen vetëm simptomat:

 • hepatiti B;
 • hepatiti C;
 • herpesi;
 • HIV;
 • HPV;
 • lythat gjenitalë.

IST-të e shkaktuara nga një parazit

Disa IST shkaktohen nga një parazit. Këto IST transmetohen nga kontakti seksual ose vetëm nga kontakti intim me lëkurën.

 • zgjebja;
 • trikomonasi; dhe
 • morrat pubikë.

Mbrojtja nga IST-të

Prezervativi ju mbron ju dhe partnerin tuaj nga virusi HIV, klamidia dhe gonorreja. Ai zvogëlon rrezikun e infeksionit me IST-të e tjera. Ai nuk mbulon gjithmonë plotësisht plagët, flluskat ose lythat në lëkurën tuaj ose në lëkurën e partnerit tuaj. Përsëri jeni në rrezik të infektoheni me një IST. Vaksinat mund t’ju mbrojnë gjithashtu nga IST të caktuara. Për shembull: HPV.

Trajtimi IST

Shumica e IST-ve mund të trajtohen. Ato mund të kurohen ose simptomat e tyre mund të zhduken. IST-të mund të kenë pasoja të rënda për shëndetin nëse nuk trajtohen. Ju gjithashtu mund të infektoni njerëz të tjerë.

Si të njihni një IST

Shpesh IST-të nuk kanë simptoma të qarta. Ju nuk mund të shihni gjithmonë nëse keni një IST. Shkoni te një mjek nëse mendoni se mund të keni një IST. Ai/ajo mund t’ju testojë.

Infeksionet vaginale

Një infeksion vaginal është një infeksion i vaginës dhe ka simptoma të ngjashme me një IST. Nuk është një IST. Ju shpesh nuk merrni infeksion nga seksi.

Burimi: JoTabu.al

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here