Kryefaqja Shendeti a-z G Gonorrea gjatë shtatzënisë, infektimi i fëmijës dhe mënyrat e trajtimit

Gonorrea gjatë shtatzënisë, infektimi i fëmijës dhe mënyrat e trajtimit

0
Shpërndaje

Gonorrea është një infeksion bakterial seksualisht i transmetueshëm (SST), i cili shkaktohet nga bakteri Neisseria gonorrhoeae. Ai kontraktohet nëpërmjet seksit vaginal, oral ose anal me një person të infektuar me bakterin. Megjithatë, jo çdo ekspozim çon në infeksion.

Bakteret e gonorresë kanë proteina në sipërfaqen e tyre që lidhen me qelizat në qafën e mitrës ose uretrës. Pasi bakteret ngjiten, ato prekin qelizat dhe përhapen. Ky reagim e bën të vështirë për trupin që të mbrohet nga bakteret dhe qelizat dhe indet tuaja mund të dëmtohen.

Në lindje, gonorreja mund të shkaktojë probleme serioze për fëmijën tuaj. Gonorrea mund të transmetohet nga nëna tek fëmija gjatë lindjes, kështu që është e rëndësishme të diagnostikoni dhe trajtoni gonorrenë përpara se të lindni fëmijën tuaj.

Sipas Burimit të Besuar të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), gonorrea është më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat. Tek femrat, infeksioni i gonorresë zakonisht ndodh në qafën e mitrës, por bakteret mund të gjenden edhe në uretër, në hapjen e vaginës, në rektum dhe në fyt.

Statistikat aktuale për gonorrenë mund të jenë të vështira për t’u gjetur sepse disa raste mund të mos raportohen. Ka njerëz që janë të infektuar, por nuk shfaqin simptoma. Gjithashtu, disa njerëz që kanë simptoma mund të mos shkojnë te mjeku.

A janë disa njerëz më të rrezikuar se të tjerët?

Faktorët me rrezik të lartë për gonorre përfshijnë:

Personat në moshën 15-24 vjeç;

Partnerët e shumtë dhe rastësorë;

Shumë infeksione tek gratë nuk shfaqin simptoma derisa të shfaqen probleme. Për këtë arsye, ekspertët rekomandojnë testime të rregullta të grave me rrezik të lartë, edhe nëse ato nuk kanë simptoma.

Cilat janë simptomat dhe komplikimet e gonorresë

Simptomat që mund të përjetojnë disa gra përfshijnë:

Shkarkim i mukusit të verdhë nga vagina;

Urinim i dhimbshëm;

Gjakderdhje jonormale menstruale

Dhimbja dhe ënjtja rektale mund të shfaqen nëse infeksioni përhapet në atë zonë.

Për shkak se shumë gra nuk shfaqin simptoma, infeksionet shpesh nuk trajtohen. Nëse kjo ndodh, infeksioni mund të përhapet nga qafa e mitrës në traktin e sipërm gjenital dhe të infektojë mitrën. Infeksioni gjithashtu mund të përhapet në tubat fallopiane, i cili njihet si salpingit, ose sëmundje inflamatore e legenit (PID).

Gratë me PID për shkak të gonorresë zakonisht kanë ethe dhe kanë dhimbje barku dhe legeni. Bakteret që shkaktojnë PID mund të dëmtojnë tubat fallopiane, të cilat mund të shkaktojnë infertilitet, shtatzëni ektopike dhe dhimbje kronike të legenit.

Nëse gonorrea nuk trajtohet, ajo gjithashtu mund të përhapet në gjak dhe të shkaktojë infeksion të përhapur gonokokal (DGI). Ky infeksion zakonisht ndodh shtatë deri në dhjetë ditë pas fillimit të menstruacioneve.

DGI mund të shkaktojë ethe, të dridhura dhe simptoma të tjera. Organizmat e gjallë gonokokal gjithashtu mund të pushtojnë nyjet dhe të shkaktojnë artrit në gjunjë, kyçe, këmbë, kyçe dhe duar.

Gonorrea gjithashtu mund të prekë lëkurën dhe të shkaktojë skuqje në duar, kyçe, bërryla dhe kyçe. Skuqja fillon si njolla të vogla, të sheshta, të kuqe që përparojnë në flluska të mbushura me qelb.

Në raste të rralla, mund të ndodhë inflamacion i indeve në tru ose palcë kurrizore, infeksion i valvulave të zemrës ose inflamacion i rreshtimit të mëlçisë.

Për më tepër, infeksioni i gonorresë mund ta bëjë më të lehtë kontraktimin e HIV-it. Kjo ndodh sepse gonorrea prek indet dhe dobëson sistemin imunitar.

Trajtimi dhe parandalimi

Diagnoza dhe trajtimi i hershëm i gonorresë është shumë i rëndësishëm për të parandaluar përhapjen e sëmundjes. Nëse partneri(ët) juaj seksual është i infektuar, ju duhet të testoheni dhe të trajtoheni.

Praktikimi i seksit të sigurt dhe përdorimi i prezervativit do të zvogëlojë shanset për t’u prekur nga gonorrea ose ndonjë sëmundje seksualisht e transmetueshme. Ju mund t’i kërkoni partnerit tuaj të testohet dhe sigurohuni që të shmangni seksin me dikë që ka simptoma të pazakonta.

Kalimi i gonorresë tek foshnja juaj e porsalindur mund të shkaktojë infeksione serioze. Është e rëndësishme të mbani mend se shpesh nuk ka simptoma derisa të zhvillohen problemet. Për fat të mirë, mjekimi me antibiotikë mund të kurojë shumicën e rasteve të gonorresë.

Kryerja e kontrolleve të rregullta kur zbuloni se jeni shtatzënë mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve gjatë shtatzënisë. Flisni me mjekun tuaj për ekzaminimet dhe sigurohuni që t’i tregoni për çdo infeksion që keni./ Healthline

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here