Kryefaqja Shendeti a-z G Gonorrea/ Simptomat, faktorët e rrezikut dhe si mund të parandalohet?

Gonorrea/ Simptomat, faktorët e rrezikut dhe si mund të parandalohet?

0
Shpërndaje

Gonorrea është një infeksion i shkaktuar nga një bakter seksualisht i transmetueshëm që infekton si meshkujt ashtu edhe femrat. Gonorrea më së shpeshti prek uretrën, rektumin ose fytin. Tek femrat, gonorreja mund të infektojë edhe qafën e mitrës.

Gonorrea përhapet më së shpeshti gjatë seksit vaginal, oral ose anal. Por foshnjat e nënave të infektuara mund të infektohen gjatë lindjes. Tek foshnjat, gonorreja prek më së shpeshti sytë.

Përdorimi i prezervativit nëse bëni seks dhe shmangia e seksit rastësor janë mënyrat më të mira për të parandaluar infeksionet seksualisht të transmetueshme.

Simptomat:

Në shumë raste, infeksioni i gonorresë nuk shkakton simptoma. Megjithatë, simptomat mund të prekin shumë zona në trupin tuaj, por zakonisht shfaqen në traktin gjenital.

Gonorreja që prek traktin gjenital

Shenjat dhe simptomat e infeksionit të gonorresë tek meshkujt përfshijnë:

Urinim i dhimbshëm

Shkarkim i ngjashëm me qelb nga maja e penisit

Dhimbje ose ënjtje në njërin testikul

Shenjat dhe simptomat e infeksionit të gonorresë tek gratë përfshijnë:

Rritja e sekrecioneve vaginale;

Urinim i dhimbshëm;

Gjakderdhje vaginale ndërmjet periodave, si përshembull pas marrëdhënies vaginale;

Dhimbje barku ose legeni.

Gonorrea në vende të tjera në trup

Gonorrea mund të prekë edhe këto pjesë të trupit:

Rektumi. Shenjat dhe simptomat përfshijnë kruajtje anale, rrjedhje të ngjashme me qelb nga rektumi, njolla gjaku të kuqe.

Sytë. Gonorrea që prek sytë tuaj mund të shkaktojë dhimbje në sy, ndjeshmëri ndaj dritës dhe rrjedhje të ngjashme me qelb nga një ose të dy sytë.

Fyt. Shenjat dhe simptomat e një infeksioni të fytit mund të përfshijnë dhimbje të fytit dhe ënjtje të nyjeve limfatike në qafë.

Nyje. Nëse një ose më shumë nyje infektohen nga bakteret (artriti septik), nyjet e prekura mund të jenë të nxehta, të kuqe, të fryra dhe jashtëzakonisht të dhimbshme, veçanërisht gjatë lëvizjes.

Kur të flisni më mjekun tuaj?

Lini një takim me mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë shenjë ose simptomë shqetësuese, të tilla si një ndjesi djegieje kur urinoni ose një rrjedhje të ngjashme me qelb nga penisi, vagina ose rektumi.

Gjithashtu lini një takim me mjekun tuaj nëse partneri juaj është diagnostikuar me gonorre. Ju mund të mos përjetoni shenja ose simptoma që ju shtyjnë të kërkoni kujdes mjekësor. Por pa trajtim, ju mund ta riinfektoni partnerin tuaj edhe pasi ai ose ajo të jetë trajtuar për gonorre.

Faktoret e rrezikut

Gratë seksualisht aktive nën 25 vjeç dhe burrat që bëjnë seks me burra janë në rrezik të shtuar të prekjes nga gonorrea.

Faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun tuaj përfshijnë:

  • Të kesh një partner të ri seksual
  • Të kesh një partner seksual që ka partnerë të tjerë
  • Të kesh më shumë se një partner seksual
  • Duke pasur gonorre ose një infeksion tjetër seksualisht të transmetueshëm

Komplikimet

Gonorrea e patrajtuar mund të çojë në komplikime të mëdha, të tilla si:

Steriliteti tek femrat. Gonorrea mund të përhapet në mitër dhe tubat fallopiane, duke shkaktuar sëmundje inflamatore të legenit (PID). PID mund të rezultojë në dhëmbëza të tubave, rrezik më të madh të komplikimeve të shtatzënisë dhe infertilitetit. PID kërkon trajtim të menjëhershëm.

Steriliteti tek meshkujt. Gonorrea mund të shkaktojë që një tub i vogël, i mbështjellë në pjesën e pasme të testikujve, ku ndodhen kanalet e spermës (epididymis) të inflamohet (epididymitis). Epididymiti i patrajtuar mund të çojë në infertilitet.

Infeksion që përhapet në nyje dhe zona të tjera të trupit tuaj. Bakteri që shkakton gonorrenë mund të përhapet përmes qarkullimit të gjakut dhe të infektojë pjesë të tjera të trupit tuaj, duke përfshirë kyçet tuaja. Ethe, skuqje, plagë të lëkurës, dhimbje kyçesh, ënjtje dhe ngurtësi janë rezultate të mundshme.

Rritja e rrezikut të HIV/AIDS. Të kesh gonorre ju bën më të ndjeshëm ndaj infeksionit me virusin e mungesës së imunitetit të njeriut (HIV), virusi që çon në SIDA. Njerëzit që kanë gonorre dhe HIV janë në gjendje t’i kalojnë të dyja sëmundjet më lehtë te partnerët e tyre.

Komplikimet tek foshnjat. Foshnjat që marrin gonorre nga nënat e tyre gjatë lindjes mund të zhvillojnë verbëri, plagë në lëkurën e kokës dhe infeksione.

Parandalimi

Për të reduktuar rrezikun e gonorresë:

 Përdorni prezervativ nëse keni marrëdhënie seksuale. Përdorni prezervativ gjatë çdo lloj kontakti seksual, duke përfshirë seksin anal, seksin oral ose seksin vaginal.

Kufizoni numrin tuaj të partnerëve seksualë. Të qenit në një marrëdhënie monogame në të cilën asnjë nga partnerët nuk kryen marrëdhënie seksuale me dikë tjetër, mund të ulë rrezikun tuaj.

Sigurohuni që ju dhe partneri juaj të jeni testuar për infeksione seksualisht të transmetueshme. Përpara se të bëni seks, bëni teste dhe ndajini rezultatet me njëri-tjetrin.

Mos bëni seks me dikë që duket se ka një infeksion seksualisht të transmetueshëm. Nëse partneri juaj ka shenja ose simptoma të një infeksioni seksualisht të transmetueshëm, si djegie gjatë urinimit ose skuqje gjenitale ose dhimbje, përpiquni të shmangni seksin me atë person. (ose përpiquni të mbroheni në mënyrën e duhur).

Merrni parasysh ekzaminimin e rregullt të gonorresë. Ekzaminimi vjetor rekomandohet për gratë seksualisht aktive më të reja se 25 vjeç dhe për gratë e moshuara me rrezik të shtuar të infeksionit. Kjo përfshin gratë që kanë një partner të ri seksual, më shumë se një partner seksual, një partner seksual me partnerë të tjerë ose një partner seksual që ka një infeksion seksualisht të transmetueshëm.

Ekzaminimi i rregullt rekomandohet edhe për meshkujt që bëjnë seks me meshkuj, si dhe për partnerët e tyre./ Mayo Clinic

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here