Kryefaqja Box 3 Shpyllëzimi në Shqipëri dhe dëmi që sjell në mjedis

Shpyllëzimi në Shqipëri dhe dëmi që sjell në mjedis

1
Shpërndaje

Pyjet që mbulojnë një pjesë të mirë të globit po zhduken me shpejtësi alarmante. Që nga viti 2000 deri në 2012 janë zhdukur 2.3 milion kilometra katror pyje, një sipërfaqe e barabarta me zhdukjen e 50 fushave të futbollit çdo minutë.

Shkaqet e shpyllëzimit janë të shumta. Në Shqipëri, prerja e pyjeve ndodh më tepër për qëllime përfitimi, dhe më pas vijnë prerjet për dru zjarri e hapje tokash buke. Në vitet e fundit, shumë pyje e zabele të Ultësirës Perëndimore të Shqipërisë janë djegur për të ndërtuar mbi atë tokë.

Prerjet pa kriter me qëllim fitimi, duke prerë e zhdukur, në halorë tërë llojet e pishave dhe të bredhave, që para viteve 90 ishin një burim i madh ekonomik, jo vetëm si prodhues por edhe si panoramik duke e hijeshuar vendin që nga veriu ne jug.

Një faktor i vazhdueshëm dëmtues i pyjeve janë prerjet e paligjshme. Nga Drejtoritë e Shërbimit Pyjor të rretheve gjatë vitit 1993, janë konstatuar 15500 raste të prerjeve e dëmtimeve shpërdoruese, por ndër kundravajtjet penale të proceduara (1132) janë gjykuar vetëm 7.2 % e rasteve. Numuri shume i vogel i gjykimeve te zhvilluara, si edhe i vjeljes se gjobave e kane ulur mjaft vleren e rolit te procedimit dhe kane zbutur forcen e ligjit, ç’ka ndikon negativisht ne mbrojtjen e kesaj pasurie te pazevendesueshme te natyres shqiptare.

Gjelbërimi dhe pyllëzimi i hapësirave tokësore përpos bukurisë së vet kanë edhe anën positive sepse rrisin sasinë e oksigjenit në ajër, thithin dioksidin e karbonit, gaz i cili është shumë i rrezikshëm për shëndetin tonë, ndalin dhe pastrojnë nga ajri grimcat e pluhurit, krijojmë vende për relaksim dhe atraksion, si dhe shumë të mira të tjera për njeriun dhe për një jetë më të shëndoshe.

1 Koment

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here