Sheqeri është një burim jetik energjie dhe thelbësor për mbijetesën tonë. Sigurisht, jo të gjithë sheqernat janë të njëjtë . Fruktoza e gjetur në fruta dhe perime dhe laktoza në ushqimet e pasura me qumësht janë sheqerna natyralë për të cilët nuk duhet të shqetësohemi sepse këto ushqime kanë gjithashtu fibra dhe kalcium, për shembull.
Megjithatë, sheqernat e shtuara, të cilat gjenden shpesh në ushqimet e përpunuara, janë ato që mund të bënim edhe pa to, po shumica prej nesh konsumojnë shumë prej tyre. Sheqernat e shtuar janë çdo gjë që i shtohet ushqimit për ta bërë atë të shijojë ëmbël.
Shenjat që tregojnë se po hani shumë sheqer
Ka të paktën 61 emra të ndryshëm për sheqerin në etiketat e ushqimeve, të cilat mund ta bëjnë të vështirë të dini se sa sheqer të shtuar po konsumoni. Pra, megjithë përpjekjet tuaja më të mira për të bërë zgjedhje të shëndetshme ushqimore, mund të jeni ende duke konsumuar më shumë sheqer sesa mendoni.
Kjo mund të ketë pasoja të ndryshme shëndetësore. Nëse nuk merrni mjaft fruta dhe perime në dietën tuaj dhe nuk hani vakte të ekuilibruara të përbëra nga proteina, yndyrna të shëndetshme dhe karbohidrate, është e mundur që sheqernat e shtuara mund të zëvendësojnë ushqimet e tjera të mira për ju. Jo vetëm që ka të ngjarë të humbisni vitaminat, mineralet dhe fibrat, por i gjithë sheqeri i shtuar mund të shfaqet në mënyra të tjera befasuese.
“Marrja e tepërt e sheqernave të shtuara ndikon në energjinë tonë, disponimin, peshën dhe rrezikun e sëmundjeve”, thotë Cording.
Pra, si të mësoni nëse po hani shumë sheqer?
- Rritja e urisë dhe shtimi në peshë
Nëse po konsumoni shumë kalori shtesë përmes sheqernave të shtuara, rritja e urisë është një nga shenjat e para.
Pa proteina, fibra dhe yndyra të shëndetshme, që mungojnë në shumicën e ushqimeve të përpunuara dhe ëmbëlsirave, trupi djeg shpejt sheqerin dhe rrit urinë. Konsumimi i pijeve të ëmbla me sheqer nxit shtimin e peshës tek të rriturit dhe fëmijët. Megjithatë, nuk janë vetëm kaloritë shtesë që mund të rrisin peshën. Mikrobioma e zorrëve , një ekosistem i përbërë nga më shumë se 100 trilion mikroorganizma, luan një rol kyç në sistemin e vetëmbrojtjes së trupit, sipas hulumtimeve.
Një zorrë e shëndetshme ndihmon metabolizmin tonë të rregullojë nivelet e glukozës në gjak (sheqerit në gjak) dhe insulinës dhe, pjesërisht, i mundëson trupit tonë të përdorë lipidet dhe të menaxhojë kolesterolin. “Kur ju keni shtuar sheqer, ai e dëmton atë ekosistem,” thotë William W. Li, MD , një mjek në Kembrixh, Massachusetts dhe autor i Eat to Beat Diseas.
- Nervozizëm
Nëse ndiheni pa humor, nervozë , stresi mund të mos jetë arsyeja e vetme – mund të jetë një shenjë se po hani shumë sheqer.Një studim sugjeroi se konsumimi i tepërt i sheqerit të shtuar mund të nxisë inflamacionin, të përkeqësojë gjendjen shpirtërore dhe të çojë në simptoma të depresionit .
- Lodhja dhe energjia e ulët
Sheqeri absorbohet dhe tretet lehtësisht, kështu që nëse ndiheni të lodhur, mund të jetë për shkak të sasisë së sheqerit që merrni në dietën tuaj.
- Ushqimet nuk kanë shije mjaftueshëm të ëmbël
Nëse keni vënë re se ushqimet nuk kanë shije aq të ëmbël sa dikur, ose nëse duhet t’i shtoni sheqer ushqimeve për t’i bërë ato të shijshme, mund të jetë se ju jeni duke marrë shumë sheqer.
- Dëshira për ëmbëlsirat
Nëse keni dëshirë për ëmbëlsirat, mund të jeni të varur nga efektet e ndjesisë së mirë që sheqeri ka në trurin tuaj. Sheqeri synon qendrën e kënaqësisë së trurit (e quajtur rruga mesokortikolimbike), duke shkaktuar një rritje të të ashtuquajturit “hormoni i lumturisë” dopamine, thotë Cording. Kjo rrugë në tru luan një rol të rëndësishëm në zgjedhjet ushqimore që bëjmë, duke përfshirë ndikimin e dëshirave për sheqer. E thënë thjesht, ngrënia e sheqerit rrit dopaminën dhe vetë rritja e dopaminës mund të rrisë dëshirat për sheqer, duke çuar në një rreth vicioz, sipas hulumtimeve.
- Presioni i lartë i gjakut
Nëse jeni diagnostikuar me hipertension (presioni i lartë i gjakut), shumë sheqer i shtuar në dietën tuaj mund të jetë një kontribues. Hulumtimet tregojnë se konsumimi i pijeve të ëmbla me sheqer ka një lidhje të rëndësishme me presionin e lartë të gjakut dhe një incidencë më të lartë të hipertensionit.
- Akne dhe Rrudha
Nëse jeni duke luftuar me aknet, mund të jetë e vlefshme të mendoni se sa sheqer të shtuar po hani. Shumë sheqer gjithashtu mund ta bëjë lëkurën tuaj më të prirur ndaj rrudhave me kalimin e moshës.
- Dhimbje kyçesh
Nëse vëreni dhimbje në kyçet tuaja, mund të mos jetë vetëm mosha. Konsumimi i tepërt i sheqerit mund të çojë në inflamacion sistemik, i cili mund të çojë në dhimbje të kyçeve, thotë Cording.
- Problemet e gjumit
Nëse keni probleme të bini ose të qëndroni në gjumë, mund të duhet të bëni një bilanc të asaj që po hani. Konsumimi më i lartë i sheqernave të shtuara duket se lidhet me cilësinë e dobët të gjumit , tregojnë disa studime.
- Çështjet e tretjes
Nëse keni dhimbje stomaku, ngërçe ose diarre, mund të ketë shumë shkaqe për të fajësuar dhe mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të arrini në fund të simptomave tuaja. Shumë sheqer, një irritues i njohur i zorrëve, është një nga fajtorët e mundshëm, thotë Cording.
- Mjegulla e trurit
Problemet me qartësinë mendore, fokusin dhe përqendrimin dhe kujtesën mund të jenë rezultat i konsumimit të shumë sheqernave të shtuara.
- Kavitetet
Bakteret në gojën tonë pëlqejnë të ushqehen me sheqerna të thjeshta, kështu që nëse dentisti juaj po gjen më shumë kavitete, ose nëse jeni diagnostikuar me sëmundje të mishrave të dhëmbëve, kjo mund të jetë pjesërisht për shkak të sheqerit të tepërt.
Pirja e kafesë dhe çajit pa sheqer, ngrënia e frutave dhe perimeve të pasura me fibra dhe përtypja e çamçakëzit pa sheqer mund të ndihmojë në parandalimin e kaviteteve dhe promovimin e shëndetit të dhëmbëve.