Asparagët, një thesar i gjelbër për shëndetin tuaj

Nga Blerina Bombaj
Dietologe

Asparagët janë ndër perimet më të vjetra dhe më të vlerësuara në botë – përdorur që në kohët e lashta për vetitë e tyre kurative dhe ushqyese. Kjo bimë e hollë dhe elegante nuk është thjesht një shtesë e bukur në pjatë, por një burim i pasur vlerash për organizmin.

Çfarë përmbajnë asparagët?

– Vitamina K (ndihmon në koagulimin e gjakut dhe shëndetin e kockave)

– Vitamina A, C, E dhe grupi i vitaminave B (sidomos folati – i rëndësishëm për gratë shtatzëna)

– Hekur, kalium, kalcium dhe magnez

– Fibrat dietike

– Antioksidantë të fuqishëm si glutationi – që ndihmojnë në pastrimin e trupit nga toksinat

Përfitimet shëndetësore:

– Ndihmojnë tretjen dhe shëndetin e zorrëve falë fibrave

– Përmirësojnë funksionin e veshkave, kanë efekt diuretik natyral

– Mbështesin sistemin imunitar

– Ulin inflamacionin dhe ndihmojnë në pastrimin e trupit nga radikalet e lira

– Mund të ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut dhe përmirësimin e shëndetit kardiovaskular

Si t’i përdorim në kuzhinë?

Asparagët janë jashtëzakonisht të lehta për t’u përgatitur.

– Pjekini në furrë me pak vaj ulliri, kripë dhe limon për një shije të freskët dhe të lehtë.

– Gatuajini me vezë për një mëngjes të pasur me proteina dhe fibra.

– Shtojini në sallata të ngrohta ose supa për më shumë ngjyrë dhe vlera.

– Kombinojini me peshk, pulë apo vezë të ziera për vakte të balancuara.

Postime të ngjashme

Uji i bamjes: 6 arsye për ta përfshirë atë në dietën tuaj
Çfarë është rregulli 30-30-30 dhe si ndihmon në rënien në peshë?
7 ushqimet më të mira të fermentuara për kolitin ulçeroz
6 ushqime që duhen shmangur kur keni artrit reumatoid
Karotat, burim i vlerave që duhet t'i shtojmë çdo dite në tryezë
Angjinarja: Superushqimi i mëlçisë, zemrës dhe tretjes
Ushqimet më të mira me vitaminë A për shëndetin e syve, lëkurën, zemrën dhe veshkat
Cilat janë vitaminat dhe mineralet më të rëndësishme për organizmin, ushqimet ku gjenden