A mund ta shtojnë karbohidratet dhjamin e barkut? Vetëm karbohidratet nuk krijojnë dhjamë të barkut, por nëse i teproni me to, ato sigurisht që mund të luajnë një rol. Nëse hani ndonjë lloj makronutrienti me tepri, do të shtoni në peshë.
Karbohidratet zbërthehen në glukozë, e cila mund të përdoret si burim energjie nga qelizat, indet dhe organet tona. Kur konsumohet, glukoza ruhet si glikogjen në mëlçi dhe na siguron energji.
Problemi i vërtetë fillon kur konsumoni karbohidrate, të cilat rrisin nivelet e insulinës. Insulina është një nga hormonet më të fuqishme dhe anabolike në trup dhe luan një rol kritik në homeostazën e glukozës në gjak (ekuilibrin e sheqerit). Sekretimi i insulinës shkaktohet nga nivelet e sheqerit në gjak dhe shkakton një rritje në ruajtjen e yndyrës. Pra, nëse konsumoni shumë karbohidrate dhe nuk keni nevojë për rezerva të tjera energjie, glukoza e tepërt do të ruhet si yndyrë.
Si të hani karbohidrate pa shtuar në peshë
Ekzistojnë dy lloje karbohidratesh: karbohidratet e thjeshta (që gjenden kryesisht në ushqimet e përpunuara), të cilat përbëhen nga sheqerna të thjeshtë dhe treten shpejt nga trupi, dhe karbohidratet komplekse, të cilat janë të pasura me fibra dhe treten më ngadalë. Së fundmi, karbohidratet komplekse ju mbajnë të ngopur për më gjatë dhe mbajnë nivelet e insulinës të qëndrueshme, gjë që nxit djegien e energjisë dhe parandalon ruajtjen e yndyrës.