Fiqtë janë të dobishëm për shëndetin në mënyra të ndryshme. Ato kanë vlera të larta ushqyese
Fiku përmban këto lëndë ushqyese:
-Fiku është i pasur me lëndë ushqyese si vitamina A, B1, B2, C, kalcium, hekur, magnez, fosfor, mangan, natrium, kalium, klor dhe fibra dietike.
-Pektina, e gjetur në fiq, mund të thithë kolesterolin dhe të ndihmojë në nxjerrjen e tij nga trupi.
-Përmbajnë shumë fibra, të cilat nutricionistët pretendojnë se mund të ndihmojnë në parandalimin e disa sëmundjeve malinje. Fibrat mund ta bëjnë trupin të ndihet i ngopur dhe është i dobishëm për humbje peshe. Ato nxisin lëvizjet e rregullta të zorrëve dhe parandalojnë kapsllëkun.
-Fiqtë janë të pasur me antioksidantë që pastrojnë radikalet e lira, të cilat mund të dëmtojnë ADN-në dhe sistemet e tjera biologjike, duke kontribuar në zhvillimin e kancerit, sëmundjeve të zemrë , dhe indikacionet fizike të plakjes.
-Fiku i thatë përmban më shumë kalcium se çdo frut tjetër. Vetëm një çerek filxhani përmban 100 mg kalcium. Përmbajtja e kalciumit në fiqtë e thatë mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të thonjve, qetëson nervat dhe forcon kockat pa shkaktuar asnjë efekt anësor negativ.
-Fiqtë e thatë përmbajnë mjaft kalium për të ndihmuar në uljen e presionit të gjakut. Kaliumi vepron si një vazodilator, duke reduktuar tendosjen në enët e gjakut dhe arteriet. Redukton gjasat për goditje në tru, sulme në zemër dhe aterosklerozë.
-Përdorimi i fiqve mund të ndihmojë që lëkura të duket më e re dhe më rrezatuese. Përmbajtja e tyre e lartë e acideve yndyrore omega-3 ushqen lëkurën, lufton shenjat e plakjes, dhe redukton shpërthimet e akneve. Fiqtë mund ta mbajnë lëkurën të hidratuar për shkak të përbërjeve të tyre anti-inflamatore.
-Një fik i thatë mund të përmbajë dy për qind të kërkesës ditore për hekur. Hekuri është një mineral jetik që transporton hemoglobinën në të gjithë trupin. Ngrënia e fiqve është një mënyrë natyrale për të rritur në mënyrë indirekte nivelet e hemoglobinës në trup, veçanërisht në rastet anemike.
-Fiqtë janë një opsion i mirë për t’u shtuar në dietën e njerëzve me diabet. Fiqtë e pasur me fibra dietike nxisin ngadaltëthithjen e sheqerit dhe tretjen në trup. Kjo veçori rekomandohet për personat me diabet të tipit II dhe ata në rrezik të zhvillimit të diabetit të tipit II.
-Antioksidantët me prejardhje nga frutat dihet se janë më efektivë se antioksidantët me prejardhje nga perimet, veçanërisht kur bëhet fjalë për mbrojtjen e shëndetit të syve. Për t’u mbrojtur nga sëmundja e njollave të verdha ( degjenerimi makular ), hani fiq të thatë.
-Lëngu i fikut tradicionalisht është përdorur për të trajtuar kollën dhe ftohjen. Ndoshta ka veti mukolitike.
-Sipas studimeve mjekësore, ekstraktet etanolike të gjetheve të fikut kanë një veprim të fortë antipiretik. Veprimi i tij thuhet të jetë më efektiv se shumica e antipiretikëve komercialë sepse zgjat më shumë se pesë orë.
-Sasia e lartë e vitaminës B6 në fiq rrit nivelet e serotoninës, e cila është përgjegjëse për përmirësimin e humorit, ndërsa ul kolesterolin.
-Fiqtë mund të ndihmojnë me pagjumësinë. Ato përmbajnë lëndë ushqyese triptofan. Kjo promovon gjumë të mirë dhe ndihmon trurin në përdorimin e duhur të sheqernave. Ai inkurajon dhe stimulon qarkullimin e mirë në të gjithë trupin.
-Fiqtë janë të pasur me antioksidantë, vitamina dhe minerale, ato sigurojnë një shpërthim të papritur energjie, duke ndihmuar në parandalimin e problemeve, të tilla si mosfunksionimi erektil dhe mungesa e qëndrueshmërisë gjatë marrëdhënieve seksuale. Fiku është më mirë të konsumohet pasi të jetë zhytur në qumësht gjatë natës për të trajtuar problemet seksuale.
A ka ndonjë efekt anësor ngrënia e fiqve?
Efektet anësore të ngrënies së fiqve janë:
-Për shkak se fiqtë përmbajnë shumë fibra, ngrënia e shumë prej tyre mund të shkaktojë diarre.
-Fiqtë janë të lartë në kalori, kështu që ngrënia e shumë prej tyre nuk do të ndihmojë në humbjen e peshës.
-Individët që janë alergjikë ndaj lateksit ose polenit mund të jenë alergjikë ndaj fiqve.
-Fiqtë përmbajnë shumë vitaminë K. Njerëzit që marrin medikamente për hollimin e gjakut duhet të konsultohen me mjekun e tyre përpara se ta përfshijnë atë në dietën e tyre.
-Aplikimi i gjetheve të fikut në lëkurë mund ta bëjë lëkurën më të ndjeshme ndaj diellit.
A mund të ha fiq gjatë shtatzënisë?
Po. Fiqtë janë një nga ushqimet më të shëndetshme në botë. Këshillohet kryesisht për gratë shtatzëna. Në shtatzëni, marrja e fikut mund të ofrojë përfitime të shumta shëndetësore për stabilitetin e trupit. Megjithatë, ato nuk duhet të merren me tepricë./medicinenet.com