Kryefaqja Box 4 Endometrioza, ç’të bëni nëse vuani nga ky çrregullim

Endometrioza, ç’të bëni nëse vuani nga ky çrregullim

0
Shpërndaje

Përgatiti për “www.shendeti.com.al”: Elena Beta

endoEndometrioza eshte nje çrregulllim i dhimbshem (karakterizohet nga dhimbje të forta të barkut, gjakderdhje e rëndë menstruale, infertilitet, etj) ku indet te cilat normalisht ndodhen brenda ne miter (endometer) rriten jashte mitres. Me shpesh prek vezoret, zorret dhe indet pelvike (pjesa me e poshtme e brendesise se barkut). Rralle indet mund te shperndahen edhe jashte ketij regjioni.

Gratë me Endometriozë përjetojnë dhimbje gjatë ose pas raportit seksual. Ato gjithashtu mund të ndjejnë lodhje, diarre, kapsllëk, fryrje ose vjellje, sidomos gjatë ciklit menstrual.

Dhimbjet menstruale që janë normale janë mjaft të lehta për t’u trajtuar dhe zakonisht zgjasin për tre apo katër ditë në fillim të periudhës tuaj. Megjithatë, në qoftë se vuani nga endometrioza, dhimbja e legenit dhe dhimbja e barkut mund të fillojë para ciklit dhe të shtrihet disa ditë edhe pas tij.

Ky çrregullim nuk shkakton gjithmonë shterpësi.

Edhe pse nuk ka shërim për endometriozën, ekzistojnë mjekime efektive të tilla si medikamente, terapi me hormone, ose kirurgji për të zvogëluar simptomat tuaja, si dhe për të menaxhuar dhimbjet dhe fertilitetin. Për këtë problem duhet të konsultoheni gjithmonë me një gjinekolog.

Burimi: zeeneës

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here