Kryefaqja Box 5 Epilepsia, sëmundja kronike e trurit që prek të gjitha moshat: Simptomat, Shkaqet,...

Epilepsia, sëmundja kronike e trurit që prek të gjitha moshat: Simptomat, Shkaqet, Trajtimi

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip: Daniela Burnazi

Rreth 50 milion njerëz në të gjithë botën vuajnë nga epilepsia, duke e bërë atë një nga sëmundjet më të zakonshme neurologjike në të gjithë botën.

Gati 80% e njerëzve me epilepsi jetojnë në vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Është vlerësuar se deri në 70% e njerëzve që vuajnë nga epilepsia mund të jetojnë pa kriza nëse diagnostikohen dhe trajtohen siç duhet.

Rreziku i vdekjes së parakohshme në njerëzit me epilepsi është deri në tre herë më i lartë sesa për popullatën e përgjithshme. Tre të katërtat e njerëzve me epilepsi që jetojnë në vendet me të ardhura të ulëta nuk marrin trajtimin e duhur.

Në shumë pjesë të botës, njerëzit me epilepsi dhe familjet e tyre vuajnë nga stigmatizimi dhe diskriminimi.

Epilepsia është një sëmundje kronike jo-komunikuese e trurit që prek rreth 50 milion njerëz në të gjithë botën. Karakterizohet nga kriza të përsëritura, të cilat janë episode të shkurtra të lëvizjes së pavullnetshme që mund të përfshijnë një pjesë të trupit (të pjesshëm) ose të gjithë trupit (të përgjithësuar) dhe ndonjëherë shoqërohen me humbje të vetëdijes dhe mos kontroll të funksionit të zorrëve ose fshikëzës.

Episodet e krizës janë rezultat i shkarkimeve të tepërta elektrike në një grup qelizash të trurit. Pjesë të ndryshme të trurit mund të jenë vendi i shkarkimeve të tilla. Konfiskimet mund të ndryshojnë nga gabimet më të shkurtra të vëmendjes ose hovat muskulore deri në konvulsione të rënda dhe të zgjatura.

Një krizë nuk nënkupton epilepsi (deri në 10% e njerëzve në të gjithë botën kanë një krizë gjatë jetës së tyre). Epilepsia përcaktohet se ka dy ose më shumë kriza të paprovokuara. Epilepsia është një nga kushtet shëndetësore më të vjetra të njohura në botë, me të dhëna të shkruara që datojnë që nga 4000 pes. Frika, keqkuptimi, diskriminimi dhe stigmatizimi shoqëror kanë rrethuar epilepsinë për shekuj me radhë. Kjo njollë vazhdon në shumë vende sot dhe mund të ndikojë në cilësinë e jetës për njerëzit me këtë sëmundje dhe familjet e tyre.

Shenjat dhe simptomat

Karakteristikat e krizave ndryshojnë dhe varen nga vendi ku fillon shqetësimi për herë të parë në tru dhe sa larg përhapet.

Si fillim mund të ndodhin simptoma të përkohshme, të tilla si humbja e vetëdijes, mos kontroll në lëvizje, probleme me dëgjimin, shikimin, disponimin dhe me funksione te tjera njohëse.

Personat me epilepsi kanë tendencë të kenë më shumë probleme fizike (të tilla si fraktura dhe mavijosje nga dëmtimet që lidhen me konfiskimet), si dhe nivele më të larta të kushteve psikologjike, përfshirë ankthin dhe depresionin.

Në mënyrë të ngjashme, rreziku i vdekjes së parakohshme tek njerëzit me epilepsi është deri në tre herë më i lartë sesa tek personat e tjerë.

Globalisht, rreth pesë milion njerëz diagnostikohen me epilepsi çdo vit. Në vendet me të ardhura të larta, vlerësohet të ketë 49 në 100 000 njerëz të diagnostikuar me epilepsi çdo vit. Në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, kjo shifër mund të jetë deri në 139 për 100 000.

Shkaqet

Epilepsia nuk është ngjitëse. Megjithëse shumë mekanizma themelorë të sëmundjes mund të çojnë në epilepsi, shkaku i sëmundjes është ende i panjohur në rreth 50% të rasteve. Shkaqet e epilepsisë ndahen në kategoritë e mëposhtme: strukturore, gjenetike, infektive, metabolike, imune dhe të panjohura. Shembujt përfshijnë:

  • dëmtimi i trurit nga shkaqet para lindjes ose perinatale (p.sh. humbja e oksigjenit ose traumës gjatë lindjes, pesha e ulët e lindjes);
  • anomali kongjenitale ose kushte gjenetike me keqformime shoqëruese të trurit;
  • një dëmtim i rëndë i kokës;
  • një goditje në tru që kufizon sasinë e oksigjenit në tru;
  • një infeksion i trurit siç është meningjiti, encefaliti ose neurocisterkoza,
  • sindroma të caktuara gjenetike; dhe
  • një tumor në tru.

Trajtimi

Konfiskimet mund të kontrollohen. Deri në 70% të njerëzve që jetojnë me epilepsi mund të bëhen pa kriza me përdorimin e duhur të medikamenteve antisizure.

Ndërprerja e ilaçeve kundër krizës mund të konsiderohet pas 2 vitesh pa kriza dhe duhet të marrë parasysh faktorët përkatës klinikë, socialë dhe personalë. Një etiologji e dokumentuar e krizës dhe një model elektroencefalografie anormale (EEG) janë dy parashikuesit më të qëndrueshëm të përsëritjes së krizës.

Burimi: Ëorld Health Organization

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here