Trupat tanë ndryshojnë ndërsa plakemi, kështu që edhe dieta jonë duhet të ndryshojë.
Më poshtë do të shihni disa këshilla që do t’ju ndihmojnë të siguroheni që po merrni lëndët ushqyese që ju nevojiten për të shmangur problemet shëndetësore.
Kalciumi për shëndetin e kockave
Në fakt, 1 në 3 gra mbi 45 vjeç janë në rrezik të pësojnë një frakturë të shkaktuar nga osteoporoza. Osteoporoza prek edhe burrat, por jo në nivele kaq të larta. Ne thithim më pak kalcium ndërsa plakemi, dhe aftësia e disa grave për të toleruar produktet e qumështit – burimet më të mira të kalciumit – gjithashtu zvogëlohet ndërsa plaken. Perimet me gjethe të errëta dhe lëngu i portokallit i pasuruar me kalcium janë alternativa të mira.
Proteina për masë të shëndetshme muskulore
Ndërsa plakemi humbasim masë muskulore dhe për të ngadalësuar këtë humbje është e rëndësishme të ushtrohemi dhe të konsumojmë proteina të liga, gjithmonë me moderim sigurisht. Nëse nuk hani mish, mund të merrni proteina nga soja, quinoa, arrat, farat dhe fasulet.
Vitamina B-12 për funksionin e trurit
Një lëndë ushqyese thelbësore, përthithja e së cilës zvogëlohet me kalimin e moshës, është vitamina B-12, e cila është thelbësore për ruajtjen e shëndetit të qelizave të kuqe të gjakut dhe funksionit të trurit. Burimet më të mira të vitaminës B-12 janë vezët, qumështi, mishi i ligët, peshku dhe ushqimet e fortifikuara si drithërat.
Konsumimi i drithërave të plota, frutave dhe perimeve do të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e shumë problemeve të zakonshme që vijnë me moshën. Së fundmi, sigurohuni që të pini shumë ujë, edhe nëse nuk keni etje.