Kryefaqja Femrat Marrëdheniet e dhimbshme seksuale, simptomat dhe nga çfarë shkaktohen?

Marrëdheniet e dhimbshme seksuale, simptomat dhe nga çfarë shkaktohen?

0
Shpërndaje

Marrëdhëniet e dhimbshme mund të ndodhin për arsye që variojnë nga problemet strukturore deri te shqetësimet psikologjike. Shumë gra kanë marrëdhënie të dhimbshme në një moment të jetës së tyre.

Termi mjekësor për marrëdhëniet e dhimbshme seksuale është dyspareunia, e përcaktuar si dhimbje gjenitale të vazhdueshme ose të përsëritur që ndodh pak para, gjatë ose pas seksit. Flisni me mjekun tuaj nëse keni marrëdhënie të dhimbshme. Trajtimet fokusohen në shkakun dhe mund të ndihmojnë në eliminimin ose zvogëlimin e këtij problemi të zakonshëm.

Simptomat

Nëse keni marrëdhënie të dhimbshme, mund të ndjeni:

Dhimbje vetëm në hyrje seksuale (depërtim)

Dhimbje me çdo depërtim, duke përfshirë vendosjen e një tamponi

Dhimbje e thellë gjatë penetrimit

Dhimbje djegëse

Dhimbje pulsuese, që zgjat disa orë pas marrëdhënies.

Shkaqet

Shkaqet fizike të marrëdhënieve të dhimbshme ndryshojnë, në varësi të faktit nëse dhimbja shfaqet në hyrje apo me shtytje të thellë. Faktorët emocionalë mund të lidhen me shumë lloje të marrëdhënieve të dhimbshme.

Dhimbja gjatë penetrimit mund të shoqërohet me një sërë faktorësh, duke përfshirë:

Nuk ka lubrifikim të mjaftueshëm. Kjo është shpesh rezultat i paralojës jo të mjaftueshme. Një rënie në nivelet e estrogjenit pas menopauzës ose lindjes ose gjatë ushqyerjes me gji gjithashtu mund të jetë një shkak.

Disa medikamente dihet se ndikojnë në dëshirën ose zgjimin seksual, të cilat mund të ulin lubrifikimin dhe ta bëjnë seksin të dhimbshëm. Këto përfshijnë ilaçet kundër depresionit, ilaçet për presionin e lartë të gjakut, qetësuesit dhe disa pilula kontraceptive.

Lëndim, traumë ose acarim. Këtu përfshihet lëndimi ose acarimi nga një aksident, operacioni i legenit, ose një prerje e bërë gjatë lindjes për të zgjeruar kanalin e lindjes (epiziotomi).

Inflamacion, infeksion ose çrregullim i lëkurës. Një infeksion në zonën tuaj gjenitale ose në traktin urinar mund të shkaktojë marrëdhënie të dhimbshme. Ekzema ose probleme të tjera të lëkurës në zonën tuaj gjenitale gjithashtu mund të jenë problem.

Vaginismus. Këto spazma të pavullnetshme të muskujve të murit vaginal mund ta bëjnë penetrimin të dhimbshëm.

Një problem i pranishëm në lindje. Mospasja e një vagine të formuar plotësisht ose zhvillimi i një membrane që bllokon hapjen e vaginës mund të shkaktojë dispareuni.

Dhimbje e thellë

Dhimbja e thellë zakonisht ndodh me penetrim të thellë. Mund të jetë më keq në pozicione të caktuara. Shkaqet përfshijnë:

Disa sëmundje dhe gjendje. Lista përfshin endometriozën, sëmundjet inflamatore të legenit, prolapsin e mitrës, mitrën e retrovertuar, fibroidet e mitrës, cistitin, sindromën e zorrës së irrituar, mosfunksionimin e dyshemesë së legenit, adenomiozën, hemorroidet dhe cistat ovariane.

Operacionet apo trajtimet mjekësore. Dhimbjet nga operacioni i legenit, duke përfshirë histerektominë, mund të shkaktojnë marrëdhënie të dhimbshme. Trajtimet mjekësore për kancerin, si rrezatimi dhe kimioterapia, mund të shkaktojnë ndryshime që e bëjnë seksin të dhimbshëm.

Faktorët emocionalë

Emocionet janë të ndërthurura thellë me aktivitetin seksual, kështu që ato mund të luajnë një rol në dhimbjen seksuale. Faktorët emocionalë përfshijnë:

Çështje psikologjike. Ankthi, depresioni, shqetësimet për pamjen tuaj fizike, frika nga intimiteti ose problemet e marrëdhënieve mund të kontribuojnë në një nivel të ulët të zgjimit dhe një siklet ose dhimbje që rezulton.

Stresi. Muskujt e legenit tuaj priren të shtrëngohen si përgjigje ndaj stresit në jetën tuaj. Kjo mund të kontribuojë në dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale.

Historia e abuzimit seksual. Jo të gjithë me dispareuni kanë një histori abuzimi seksual, por nëse jeni abuzuar, ai mund të luajë një rol.

Mund të jetë e vështirë të thuhet nëse faktorët emocionalë janë të lidhur me dispareuninë. Dhimbja fillestare mund të çojë në frikën e dhimbjeve të përsëritura, duke e bërë të vështirë relaksimin, gjë që mund të çojë në më shumë dhimbje. Ju mund të filloni të shmangni seksin nëse e lidhni atë me dhimbjen.

Nëse keni dhimbje të përsëritura gjatë seksit, konsultohuni me mjekun tuaj. Trajtimi i problemit mund të ndihmojë jetën tuaj seksuale, intimitetin tuaj emocional dhe imazhin tuaj për veten./ Majo Clinic

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here