Menopauza dhe kolesteroli: Çfarë duhet të dini

Menopauza është një fazë veçanërisht e rëndësishme në jetën e çdo gruaje, pasi shënon fundin e viteve të saj riprodhuese. Në thelb, është ndërprerja e menstruacioneve, e cila vjen për shkak të prodhimit të reduktuar të hormoneve seksuale.

Menopauza shoqërohet me procese të ndryshme hormonale dhe të tjera metabolike në trupin e një gruaje, kryesisht për shkak të prodhimit të reduktuar të estrogjenit, hormonit kryesor seksual femëror. Përqindja më e madhe e grave arrijnë fazën e menopauzës në moshën 50 vjeç, megjithëse menopauza mund të fillojë që në moshën 40 vjeç.

Gjatë menopauzës, gratë përjetojnë një sërë simptomash, si të dukshme ashtu edhe “të heshtura”. Simptomat e dukshme përfshijnë afshe të nxehta, djersitje natën, rritje të ankthit, luhatje të humorit, etj., ndërsa simptomat “e heshtura” përfshijnë rritje të humbjes së kockave dhe ndryshime në profilin lipidik të një gruaje (rritje e kolesterolit total, kolesterolit LDL dhe triglicerideve, dhe ulje e kolesterolit HDL). Këto ndryshime në profilin lipidik të një gruaje mund të çojnë në një rritje të shumëfishtë të rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës në dhjetë vitet pas menopauzës, pasi ato shoqërohen me një incidencë në rritje të aterosklerozës dhe zhvillimin e sëmundjes së arteries koronare.

Për këtë arsye, gratë në menopauzë duhet të kontrollojnë rregullisht nivelet e lipideve në gjak dhe të bëjnë ndryshime të përshtatshme në stilin e jetës për të ulur rrezikun e sëmundjeve të zemrës në nivelin minimal të mundshëm, pasi është treguar se sëmundjet e zemrës, të cilat janë shkaku kryesor i vdekjes si për burrat ashtu edhe për gratë, mund të parandalohen me rekomandime të përshtatshme dietike dhe një stil jetese më të shëndetshëm.

Në mënyrë specifike, për të ulur nivelet e kolesterolit dhe, si rrjedhojë, rrezikun kardiovaskular, rekomandohet të miratohen zakone më të shëndetshme të të ngrënit, të kryhen ushtrime të rregullta fizike dhe të kontrollohet stresi.

Rekomandimet dietike përfshijnë konsumimin e bollshëm të ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese, siç janë frutat, perimet dhe drithërat e plota, uljen e konsumit të mishit të kuq, konsumin adekuat të produkteve të qumështit me pak yndyrë, konsumin e shpeshtë të peshkut të yndyrshëm dhe konsumin e kufizuar të ëmbëlsirave dhe ushqimeve të gatshme të pasura me yndyrë shtazore. Në të njëjtën kohë, rekomandohet ushtrimi i rregullt fizik, d.m.th. të paktën 30 minuta aktivitet aerobik me intensitet të lehtë deri të moderuar çdo ditë, siç janë ecja, çiklizmi, vallëzimi, noti, etj. Së fundmi, përmenden disa masa të mëtejshme për të ulur nivelet e kolesterolit, përveç rekomandimeve të mësipërme, siç janë përdorimi i ushqimeve të pasura me sterole dhe stanole bimore, konsumi i ushqimeve të pasura me fibra bimore, siç është tërshëra dhe zëvendësimi i mishit të kuq me proteina me bazë bimore, siç është proteina e sojës.

Postime të ngjashme

Dietat drastike – Nutricionistja Silvia Guxho: Ja çfarë ndodh në trupin tonë nëse u
5 ushqime që përmirësojnë shëndetin tuaj mendor
8 zakone të thjeshta që ndikojnë në sheqerin në gjak
Drithërat më të mira për mëngjes dhe si t'i zgjidhni ato
Tetori rozë, Rama: Bëni mamografinë falas në rrjetin e poliklinikave dhe spitaleve rajonale
Sinjalet që ju jep trupi për të treguar se keni nevojë për kontroll mjekësor
Emërohet drejtoresha e Institutit të Shëndetit Publik
Studimi: Konsumimi e çdo sasie alkooli rrit rrezikun e demencës