Kryefaqja Kuzhina Mjaltë për ftohjen dhe plagët: A funksionon përdorimi i këtij produkti natyral?

Mjaltë për ftohjen dhe plagët: A funksionon përdorimi i këtij produkti natyral?

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip: Marsida Bregasi

Përdorimi i mjaltit është i pëlqyer për ftohjet dhe dhimbjet e fytit. Ka varietete mjalti të përgatitura posaçërisht për trajtimin e plagëve. Me sukses?

Mjalti në trajtimin e plagëve

Mjeku Dr Münstedt kujton herën e parë që përdori mjaltin si trajtim në një klinikë. Në atë kohë ai po trajtonte një paciente që vuante nga kanceri i avancuar i gjirit. Pacientja zhvilloi një plagë tumorale që lëshonte një erë të pakëndshme. Edhe pse plaga shpëlahej çdo ditë me solucione të ndryshme, aroma mbeti. Një barrë e rëndë për pacienten.

Në atë kohë, sapo kisha lexuar një studim për mjaltin në kujdesin e plagëve dhe sugjerova ta provoja atë”, thotë Dr Münstedt. Në fillim, disa kolegë buzëqeshën me idenë, por vetëm dy ditë më vonë ajo pati efekt: “Mjalti thithi lëngun e plagës. Bakteret që prodhonin erën e keqe ishin zhdukur.” Pacientja nuk mundi dot kancerin, por cilësia e jetës së saj u përmirësua dhe ajo mundi të shihte sërish të afërmit e saj pa siklet.

Sheqeri dhe acidi sulmojnë bakteret

Ndërkohë, mjalti është vendosur në trajtimin të plagëve dhe efekti i tij antibakterial është vërtetuar. Mekanizma të ndryshëm luajnë një rol në këtë. “Mjalti është 80 për qind sheqer. Ai largon ujin nga plaga dhe bakteret në të. Ata thahen dhe vdesin”, shpjegon eksperti. I njëjti parim përdoret për prodhimin e recelit. “Ju hidhet aq shumë sheqer frutave saqë bakteret nuk mund ta durojnë atë. Prandaj reçeli nuk prishet”.

Kimikisht, mjalti është një acid. Ju nuk e vini re këtë për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit. Sidoqoftë, pH i saj është midis 3.5 dhe 4.5. Bakteret nuk do të rriteshin në këtë mjedis acid.

Rreth 200 substanca në mjaltë

Fakti që mjalti lufton bakteret vlen për çdo varietet. Megjithatë, në trajtimin e plagëve mund të përdoret vetëm mjalti medicinal: mjalti Manuka i përgatitur posaçërisht nga Zelanda e Re.

Mjaltë për kollën dhe ftohjen

Prandaj, mjalti është një ilaç efektiv në trajtimin e plagëve. Por çfarë ndodh me ftohjet? Qumështi me mjaltë, për shembull, është një ilaç shtëpiak për dhimbjet e fytit.

Mjalti shtrihet si një shtresë në mukozën e fytit dhe ka një efekt anti-inflamator atje.

 Një meta-studim tregon se fëmijët me të ftohtë kolliten më pak dhe flinin më mirë nëse hanin një lugë mjaltë në mbrëmje”, thotë Dr Münstedt. Mjalti shtrihet si një shtresë në mukozën e fytit dhe ka një efekt anti-inflamator atje. Megjithatë, nëse mjalti konsumohet në bukë ose hollohet në çaj, ky efekt humbet.

Meqenëse mjalti përbëhet kryesisht nga sheqeri, ai duhet të konsumohet vetëm në sasi të vogla. Përndryshe rritet rreziku i obezitetit dhe sëmundjeve që zhvillohen prej saj. Për fëmijët nën një vit mjalti është plotësisht tabu.

Shënim: Mbani mend se, çdo trajtim, edhe ato që përfshijnë përdorimin e produkteve natyrale duhet të konsultohet me mjekun specialist. Pacientë të ndryshëm, reagojnë ndryshe të gjitha trajtimet!

 

Burim: https://www.apotheken-umschau.de/therapie/therapiearten/honig-bei-wunden-und-erkaeltungen-wie-gut-wirkt-das-naturprodukt-777811.html

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here