Shtimi i probiotikëve në dietën tuaj mund të ofrojë shumë përfitime për shëndetin. Kosi është një nga burimet më të mira të probiotikëve. Probiotikët janë mikroorganizma që sjellin përfitime për shëndetin kur konsumohen. Këto baktere të dobishme ofrojnë një sërë përfitimesh të fuqishme për trupin dhe trurin tuaj. Ato mund të:
- përmirësojnë shëndetin e tretjes
- reduktojnë depresionin
- promovojnë shëndetin e zemrës
- forcojnë imunitetin
Disa dëshmi tregojnë se probiotikët ndikojnë edhe në një lëkurë më të bukur.
Konsumimi i probiotikëve në formë suplemente është një mënyrë e njohur, por gjithashtu mund t’i merrni edhe nga ushqimet e fermentuara si;
- Kosi
- Kefir
- Kimçi
- Tempeh
- Miso
- Kombucha
- Disa lloje djathi si (cheddar, mozzarella ose gouda)
Kosi
Një burim i shkëlqyer i probiotikëve, i pasur me vitamina dhe minerale.
Kimçi
Lakër e fermentuar me shije të thartë, e njohur për përfitimet e saj shëndetësore.
Tempeh
Produkt soje i fermentuar, i pasur me proteina dhe probiotikë.
Kombucha
Pije e fermentuar nga çaji, e njohur për shijet e saj të freskëta dhe përfitimet shëndetësore.
Natto
Produkt soje me një shije të veçantë, i pasur me vitaminë K2 dhe probiotikë.
Djathrat gjysmë të fortë
Si cheddar dhe mozzarella, mund të përmbajnë probiotikë nëse janë bërë me kultura të gjalla.
Miso
E njohur në kuzhinën japoneze dhe e pasur me aminoacide dhe probiotikë.
Sauerkrat
Lakër e fermentuar, e njohur për përfitimet e saj për shëndetin e tretjes.
Qumështi i fermentuar
Si kefiri, që ofron një sërë bakteresh të dobishëm.
Ushqime të tjera të fermentuara
Si salsa dhe kimchi, që ofrojnë përfitime të ngjashme për shëndetin.
Nëse nuk mund të konsumoni ose nuk dëshironi të hani ndonjë nga këto ushqime, mund të merrni gjithashtu një suplement probiotik. Sigurohuni të konsultoheni me një profesionist shëndetësor para se të merrni ndonjë suplement të ri.
Probiotikët, nga ushqimet dhe suplementet, mund të kenë efekte të fuqishme në shëndetin tuaj.