5 bimë që qetësojnë stomakun në mënyrë natyrale

Pas një vakti të bollshëm, stomaku shpesh dërgon mesazhet e veta…: fryrje që ju rëndon, dispepsi që ju shqetëson ose urth që ju ndjek për orë të tëra. Këto janë simptoma me të cilat të gjithë jemi të njohur. Mjekësia ka ofruar shumë zgjidhje efektive, por kërkimi për opsione më natyrale po kthehet dinamikisht në plan të parë.

Sipas The Conversation, bimët dhe erëzat kanë qenë një “mjet” kyç në praktikat tradicionale mjekësore për të mbështetur tretjen për shekuj me radhë. Gjëja interesante është se sot shkenca konfirmon shumë nga kjo njohuri empirike.

Më poshtë do të shihni pesë “çelësa” natyralë që mund t’i përfshini lehtësisht në dietën tuaj dhe do të zbuloni se si një ndryshim i vogël mund t’i sjellë lehtësim të konsiderueshëm stomakut tuaj.

1. Mente

Menteja është ndoshta bima më e njohur për tretje. Përbërësi i saj aktiv, mentoli, relakson muskujt e zorrëve dhe ndihmon në uljen e ngërçeve, fryrjes dhe gazrave. Studimet klinike kanë treguar se kapsulat e vajit të mentes lehtësojnë simptomat e sindromës së zorrës së irritueshme (IBS). Nëse keni refluks, kini kujdes: vaji i mentes mund të përkeqësojë urthin. Çaji i mentes, megjithatë, është më i butë dhe ofron përfitime të ngjashme.

2. Kamomil

Kamomili është përkufizimi i relaksimit. Ai jo vetëm që qetëson mendjen, por edhe stomakun. Tradicionalisht përdoret për dispepsi, gazra dhe shqetësime të lehta në stomak. Studimet në modelet shtazore tregojnë se mund të zvogëlojë rrezikun e ulçerave falë vetive të tij antioksiduese, ndërsa tek foshnjat me dhimbje barku, një pije me bazë kamomili uli simptomat me 57% brenda një jave, krahasuar me 26% me një placebo. Nëse nuk jeni alergjik ndaj kamomilit ose bimëve të ngjashme, një filxhan pas vakteve është një zakon i sigurt dhe i shijshëm.

3. Fara karamboli (Ajwain)

Nëse ju pëlqen kuzhina indiane, me siguri e keni provuar ajwain-in. Këto fara të vogla (Trachyspermum ammi) janë të pasura me timol, një substancë që stimulon stomakun të prodhojë më shumë lëngje gastrike dhe rrit prodhimin e tëmthit dhe enzimave. Në studimet në kafshë, është zbuluar se ato përshpejtojnë lëvizjen e ushqimit nëpër zorrë dhe kanë efekte antispazmatike. Përdorini ato në ushqime për aromë dhe shije, por shmangni sasitë e mëdha gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, pasi ato shoqërohen me një rrezik në rritje të abortit.

4. Kopër

Farat e koprës tradicionalisht përtypen pas vakteve për të freskuar frymëmarrjen dhe për të ndihmuar tretjen. Fibra e tyre ndihmon në jashtëqitjet e rregullta, ndërsa përbërësi aktiv anetholi relakson muskujt e traktit tretës. Në studime të vogla, kopra është treguar se zvogëlon dhimbjen tek njerëzit me IBS, dhe “uji për dhimbjet e foshnjave” me bazë kopre mbetet popullor për lehtësimin e gazrave të foshnjave.

5. Qimnon

Qimnoni (Cuminum cyminum) është erëza që përmirëson gjendjen shpirtërore pas ngrënies. Ai rrit aktivitetin e enzimave dhe rrjedhjen e tëmthit, duke përshpejtuar tretjen. Në studimet me modele shtazore, ai uli kohën e tranzitit të ushqimit në zorrë me 25%, ndërsa në një provë klinike me 57 persona me IBS, ai përmirësoi simptomat brenda dy javësh. Një pjatë me thjerrëza me qimnon mund të jetë “ilaçi” më i shijshëm.

*Bimët dhe erëzat nuk zëvendësojnë trajtimin mjekësor, por ato mund të ofrojnë lehtësim në jetën tuaj të përditshme. Një filxhan kamomili, pak mente ose pak qimnon në ushqimin tuaj mund të jenë të mjaftueshme për t’ju bërë të ndiheni më të lehtë pas një vakti. Dhe për shkak se “moderimi është më i miri”, konsultohuni me mjekun ose farmacistin tuaj nëse keni sëmundje kronike ose jeni duke marrë ilaçe.

Postime të ngjashme

Intuitë e thellë apo thjesht ankth? ​​Si ta dallosh ndryshimin
5 përfitime shëndetësore të provuara shkencërisht nga paprika
6 arsye të shkëlqyera për të ngrënë lakër më shpesh
Pse joga është zgjedhja më e mirë për njerëzit mbi 60 vjeç
Aftësia për t’u mërzitur: Ilaçi i fshehur kundër ankthit modern
Vjeshta me viroza! 5 këshilla të arta për ta kaluar me shëndet të plotë
Kjo është koha më e mirë për të pirë kafe, sipas ekspertëve
5 ushqime që përmirësojnë shëndetin tuaj mendor