Shumë herë preferojmë të konsumojmë disa ushqime së bashku me të tjera për t’u dhënë atyre më shumë shije dhe për ne më shumë kënaqësi. Për shembull, kujt nuk i pëlqen të kombinojë biskotat me qumësht, karotat me humus ose vezët me proshutë? Megjithatë, ka disa kombinime ushqimesh që, ndonëse mjaft të njohura, është më mirë t’i shmangim.
Nga një perspektivë ushqyese, “disa komponime mund të bllokojnë thithjen e vitaminave dhe mineraleve”, shpjegojnë dietologët. “Për të thithur më mirë lëndët ushqyese, mund të duhet të jeni të kujdesshëm se me cilat ushqime i kombinoni ato, veçanërisht nëse i jepni përparësi një lënde ushqyese të caktuar ose keni mungesë të një të tille.”
Ndërsa ekspertët bien dakord që nuk duhet t’i ndajmë ushqimet në “të mira” dhe “të këqija”, ata rekomandojnë të jemi më të kujdesshëm se si i kombinojmë ato. Më poshtë, do të shihni pesë kombinime ushqimesh që është më mirë të shmangen, sipas ekspertëve.
1. Qumësht me agrume
Nëse do të pini një gotë qumësht me disa mandarina, ndoshta duhet ta mendoni përsëri, veçanërisht nëse jeni intolerantë ndaj laktozës. Kombinimi i qumështit me fruta agrume (si portokalle, limonë etj.) mund të shkaktojë mpiksjen e proteinave të qumështit, gjë që mund të çojë në fryrje ose dispepsi. Acidi citrik në frutat agrume shkakton mpiksjen e proteinave të kazeinës në qumësht, gjë që e bën më të vështirë tretjen e tij.
2. Çokollatë e zezë me qumësht
Edhe kombinimet më të shijshme mund të jenë të dëmshme. Kombinimi i çokollatës së zezë me qumështin i mohon përfitimet e zemrës nga çokollata. Flavonoidet në çokollatë (70% kakao e lart) ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe nxisin shëndetin e zemrës, por proteinat e qumështit bllokojnë përthithjen e tyre. Pra, nëse e hani atë copë çokollate me një gotë qumësht, në thelb po humbisni përfitimet e saj ushqyese.
3. Kafe me banane
Kur zgjoheni në mëngjes, për të shkuar në punë, për shembull, zakonisht keni nevojë për një mëngjes të shpejtë. Por kjo kërkon pak kujdes. Kombinimi i kafeinës me karbohidratet e thjeshta jep iluzionin e energjisë. Por sapo sheqeri në gjak bie, energjia juaj bie ndjeshëm dhe ndiheni më të lodhur se më parë. Në vend të kësaj, filloni me ujë dhe një burim proteinash (si vezët) përpara se të pini kafe ose të konsumoni karbohidrate.
4. Supa të gatshme me petë me salcë soje
Është e zakonshme të shtoni salcë soje në makaronat e menjëhershme, por kjo mund të rrisë shumë nivelet e natriumit. Shtimi i salcës së sojës (ose përbërësve të tjerë të kripur) mund të shtojë mijëra miligramë natriumi në konsumin tuaj të përditshëm. Konsumi i lartë afatgjatë i natriumit mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe presionit të lartë të gjakut. Përveç kësaj, dehidratimi mund të përkeqësojë simptomat.
5. Alkooli me kafeinë
Alkooli dhe kafeina (si në një espresso martini) shpesh konsumohen së bashku, por nuk e dimë se çfarë i bëjnë trupit. Kafeina është stimuluese, ndërsa alkooli është qetësuese. Pra, kafeina mund të maskojë shenjat e dehjes. Kjo mund të çojë në konsumim të tepërt të alkoolit. Pra, cilido qoftë burimi juaj i kafeinës (çaj, kafe, pije energjike), shmangni kombinimin e saj me alkoolin.