5 përfitime shëndetësore të provuara shkencërisht nga paprika

Paprika nuk është vetëm një erëz që i shton ngjyrë dhe shije ushqimit tonë. Është një përbërës natyral me përfitime të konsiderueshme shëndetësore. Prodhohet nga specat e tharë të bimës Capsicum annuum dhe përdoret gjerësisht në kuzhinat në të gjithë botën, nga gatimet tradicionale deri te krijimet moderne të kuzhinës.

Qoftë e ëmbël, pikante apo e tymosur, paprika si erëz jo vetëm që ofron një shije të mrekullueshme, por edhe një mori lëndësh ushqyese. Më poshtë paraqesim 5 përfitime shëndetësore të paprikës të provuara shkencërisht.

1. Mund të nxisë shëndetin e syve

Paprika është e pasur me lëndë ushqyese që kontribuojnë në shëndetin e syve, të tilla si vitamina E, beta-karoteni, luteina dhe zeaksantina. Hulumtimet tregojnë se marrja e lartë e këtyre substancave shoqërohet me një rrezik të reduktuar të kataraktit dhe degjenerimit makular të lidhur me moshën. Në fakt, gratë me konsum të shtuar të luteinës dhe zeaksantinës kishin deri në 32% më pak mundësi për të zhvilluar katarakt.

2. Zvogëlon inflamacionin

Varietetet pikante të paprikës përmbajnë kapsaicinë, një substancë që ndihmon në uljen e inflamacionit dhe dhimbjes duke vepruar në receptorët nervorë. Kapsaicina mund të mbrojë kundër gjendjeve inflamatore dhe autoimune, të tilla si artriti, dëmtimi i nervave dhe problemet e tretjes.

Hulumtimet tregojnë se përdorimi i kapsaicinës, kryesisht në formë kremi, zvogëlon dhimbjen, ndërsa të dhënat e kufizuara mbështesin gjithashtu përdorimin e saj në formë suplementi për sëmundjet gastrointestinale dhe nervore.

3. Përmirëson nivelet e kolesterolit

Paprika përmban kapsantinë, një karotenoid që mund të rrisë kolesterolin “e mirë” HDL dhe të ulë kolesterolin “e keq” LDL dhe kolesterolin total, duke zvogëluar kështu rrezikun kardiovaskular. Studimet në kafshë dhe njerëz tregojnë rezultate pozitive nga marrja e suplementeve të paprikës ose karotenoideve, por nevojiten më shumë kërkime.

4. Ndihmon në uljen e sheqerit

Kapsaicina në paprikë ndihmon në rregullimin e sheqerit në gjak duke ndikuar në gjenet dhe enzimat e përfshira në zbërthimin e sheqerit dhe përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës. Studimet tek gratë shtatzëna dhe të rriturit me diabet kanë treguar një ulje të niveleve të sheqerit dhe insulinës pas vaktit, duke treguar një kontroll më të mirë të sheqerit në gjak.

5. I rëndësishëm për qarkullimin e shëndetshëm të gjakut

Paprika është gjithashtu një erëz e pasur me hekur dhe vitaminë E, dy lëndë ushqyese thelbësore për shëndetin e gjakut. Hekuri është një përbërës kyç i hemoglobinës, e cila mbart oksigjen, ndërsa vitamina E ndihmon në krijimin e membranave të shëndetshme të qelizave të kuqe të gjakut. Mungesa e njërës prej tyre mund të zvogëlojë qelizat e kuqe të gjakut dhe të shkaktojë anemi, një gjendje me simptoma të tilla si lodhje, lëkurë e zbehtë dhe gulçim.

Postime të ngjashme

I moshuari në Kinë mbijeton gjashtë muaj pas transplantimit të mëlçisë së derrit
A ka një lidhje mes menopauzës dhe kancerit të gjirit ose mitrës? Ja çfarë thotë mjekja
ISHP: 5,000 gra jetojnë me kancer gjiri në Shqipëri; Rastet rriten me 23% në një dekadë
Gruaja vdiq nga kanceri i shkaktuar nga pluhuri i talkut, kompania Johnson & Johnson detyrohet të paguajë 966 milionë dollarë dëmshpërblim
5 bimë që qetësojnë stomakun në mënyrë natyrale
Mjekja obstetër gjinekologe, Denisa Golemi: Menopauza po prek edhe 30-vjeçaret
6 arsye të shkëlqyera për të ngrënë lakër më shpesh
Ankthi i zorrëve: Simptomat, shkaqet dhe mjetet për të stabilizuar situatën