Kale është një perime me gjethe jeshile dhe me një përbërje të pasur ushqyese plot me vitamina A, C dhe K, fibra dhe antioksidantë. Kale i përket familjes së lakrës, së bashku me lakrat e Brukselit, brokolin dhe perimet e tjera të kryqëzuara.
Lakra Kale është përdorur që para Mesjetës në të gjithë Evropën, Azinë, Amerikën e Jugut dhe Afrikën. Disa nga benefitet prej saj janë:
1. Mund të zvogëlojë rrezikun e degjenerimit makular
Lakra jeshile është një burim natyror i një përbërësi bimor të quajtur karotenoid ose lutein, mund të ndihmojë në mbrojtjen e shikimit nga zhvillimi i një gjendjeje të quajtur degjenerim makular.
Disa të dhëna tregojnë se përqendrimet e luteinës në plazmë dhe pigmentin makular u rritën ndjeshëm pas konsumimit të ekstraktit të lakra jeshile çdo ditë për katër javë. Të dhëna të tjera tregojnë se luteina plazmatike më e lartë shoqërohej me një rrezik të reduktuar prej 37% të degjenerimit makular. Prandaj, përfshirja e lakrës kale në dietën tuaj mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin e syve tuaj, duke reduktuar rrezikun e një gjendjeje të tillë si degjenerimi makular.
2. Mund të mbështesë shëndetin e zemrës
Përfshirja e kale në dietën tuaj mund të mbrojë shëndetin e zemrës, veçanërisht nëse përfshihet në një dietë të përgjithshme të shëndetshme për zemrën.
Një studim vlerësoi se si plotësimi me lëng nga lakra kale ndikoi në rrezikun e sëmundjes së arterieve koronare tek mersonat me kolesterol të lartë. Pjesëmarrësit konsumuan 150 mililitra (mL) lëng lakër jeshile në ditë për një periudhë 12-javore.
Studiuesit arritën në përfundimin se plotësimi rregullisht me lëng nga lakra jeshile mund të ketë një ndikim pozitiv në nivelet e kolesterolit në gjak. Disa prova sugjerojnë se marrja e një përbërësi që gjendet natyrshëm në lakër jeshile, të quajtur sulforaphane, mund të ketë efekte që mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.
3. Mund të zvogëlojë rrezikun e disa llojeve të kancerit
Rreziku i zhvillimit të kancerit mund të ndikohet nga shumë faktorë, duke përfshirë disa që janë plotësisht jashtë kontrollit tuaj, si predispozitat gjenetike. Konsumimi i lakrës kale nuk do të jetë domosdoshmërisht ilaçi magjik për të jetuar një jetë pa kancer, duke shtuar se dieta juaj mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të disa llojeve të kancerit. Megjithatë, nevojiten më shumë studime për ta konfirmuar këtë.
Thënë kështu, disa studime kanë treguar se përbërësi sulforafan i gjetur në lakër jeshile mund të ketë efekte frenuese në kancerin e gjirit, kancerin e mushkërive, kancerin e mëlçisë dhe tumoret e tjera malinje. Pra, ndërsa nevojiten të dhëna më të forta për të konfirmuar këtë lidhje, provat sugjerojnë se Lakra kale mund të mbrojë kundër disa llojeve të kancerit është premtuese.
4. Forcon kockat
Kur bëhet fjalë për lëndët ushqyese që forcojnë shëndetin e kockave, kalciumi priret të jetë më i popullarizuari dhe më i njohuri. Ndërsa është e vërtetë që kalciumi mund të ketë një rol të rëndësishëm në promovimin e shëndetit të mirë të kockave, ai nuk është i vetmi lëndë ushqyese që ka ndikim në forcën e kockave tuaja.
Ashtu si shumica e zarzavateve me gjethe, lakra jeshile është një burim i shkëlqyer i vitaminës K, e cila ka një rol të rëndësishëm në shëndetin e kockave. Disa të dhëna sugjerojnë se mungesa e vitaminës K është shoqëruar me një rrezik më të lartë të frakturave të kockave. Një filxhan lakër jeshile i gatuar siguron 493 mikrogramë (mcg), shumë më tepër se “marrja e duhur” e rekomanduar për këtë lëndë ushqyese për të rriturit e shëndetshëm.
5. Mund të mbështesë shëndetin e zorrëve
Të kesh një mikrobiotë të shëndetshme dhe të ekuilibruar të zorrëve do të thotë që sistemi tretës është shtëpia e një game të ndryshme mikroorganizmash që punojnë së bashku në harmoni për të mbështetur shëndetin tuaj në mënyra të ndryshme. Lakra Kale mund të ndihmojë në mbështetjen e një mikrobiotë të shëndetshme dhe të ekuilibruar të zorrëve.
Vlerat ushqyese nga lakra kale
Këtu janë faktet ushqyese të një filxhani lakër jeshile të papërpunuar:
- Kalori: 7
- Karbohidratet: 1 g
- Fibra: 1 g
- Vitamina K: 493 mikrogramë (mcg), 68% e vlerës ditore (DV)
- Vitamina C: 21 miligramë (mg), 22% e DV
- Mangani: 0.64 mg, 8% e DV
- Vitamina A: 172 mcg 6% e DV
- Riboflavin: 0.17 mcg, 5% e DV
- Kalciumi: 177 mg, 4% e DV
Lakra jeshile gjithashtu përmban sasi të vogla të shumë lëndëve të tjera ushqyese, duke përfshirë folatin. Është gjithashtu një burim i përbërjeve bimore që mund të forcojnë shëndetin tuaj në mënyra të ndryshme.
Rreziqet e konsumimit të lakrës Kale
Ndërsa lakra Kale është shumë ushqyese dhe një shtesë e shkëlqyer për shumicën e dietave, është gjithashtu e rëndësishme të përmendet se konsumimi i tepërt i kësaj lakre mund të çojë në disa rreziqe të mundshme. Lakra jeshile përmban substanca të quajtura talium dhe goitrogjene. Taliumi është një metal i rëndë që mund të jetë i dëmshëm për njerëzit në sasi të mëdha, dhe goitrogjenët mund të ndërhyjnë në funksionin e tiroides nëse konsumohen në sasi të tepërta.
Lakra Kale është gjithashtu një burim i acidit oksalik, një përbërës që mund të ndikojë negativisht në aftësinë e trupit tuaj për të absorbuar kalciumin.
Përveç kësaj, lakra Kale është e lartë në vitaminë K, e cila mund të ndërhyjë me holluesit e gjakut si warfarin. Prandaj, ata që marrin ilaçe të tilla duhet të monitorojnë marrjen e lakrës jeshile dhe zarzavate të tjera me gjethe. Së fundi, për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, konsumimi i tepërt i lakër jeshile mund të çojë në fryrje, gazra dhe probleme të tjera të tretjes. Gjithmonë rekomandohet të mbani një dietë të larmishme për të siguruar një konsum të ekuilibruar të ushqyesve të ndryshëm./Health.com