Kur keni probleme me stomakun, qoftë nga një virus, helmim nga ushqimi apo të përziera në mëngjes, gjetja e diçkaje që ju duket tërheqëse për të ngrënë mund të jetë e vështirë. Megjithatë, anashkalimi i vakteve mund ta përkeqësojë të përzierat. Trupi juaj ka nevojë për energji për t’u rikuperuar dhe ushqimi është thelbësor për të mbështetur këtë proces.
Edhe pse zgjedhja e ushqimeve për të lehtësuar shqetësimin e stomakut varet nga shkaku i simptomave, në përgjithësi, ushqimet me karbohidrate më të buta treten më lehtë dhe ndihmojnë stomakun të rikuperohet. Ndërsa ushqimet e pasura me fibra nuk janë ideale, pasi e bëjnë tretjen të vështirë kur stomaku është i ndjeshëm.
Më poshtë kemi mbledhur disa ushqime që mund të ndihmojnë në trajtimin e çrregullimeve të të ngrënit dhe në rivendosjen e shëndetit.
- Banane
Bananet treten lehtë dhe ofrojnë kalium, i cili mund të humbasë nëpërmjet humbjes së lëngjeve (p.sh., të vjellave). Kaliumi është një elektrolit i rëndësishëm dhe kur mungon në trup, nuk mund të mbahet ekuilibri i duhur i lëngjeve. Bananet gjithashtu përmbajnë pektinë, një lloj natyral i niseshtesë komplekse që ndihmon në trajtimin e diarresë.
- Oriz i bardhë
Një ushqim që tretet lehtë nga trupi është orizi i bardhë. Ai ofron një burim të shkëlqyer karbohidratesh për energji pa irrituar stomakun. Përveç kësaj, orizi i bardhë, kur gatuhet, thith një sasi të madhe uji. Në fakt, orizi i bardhë i gatuar përmban rreth 60-68% ujë, gjë që e bën ideal për hidratim, veçanërisht kur jeni të dehidratuar.
- Patate e ëmbël
Konsumimi i puresë së patateve të ëmbla kur keni stomak të prishur është shumë i dobishëm, pasi është një burim kaliumi. Patatet e ëmbla përmbajnë fibra të tretshme, të cilat janë më të lehta për t’u tretur dhe mund të zvogëlojnë simptomat si dhimbja e stomakut dhe diarreja. Procesi i shtypjes së tyre ndihmon që ato të treten më lehtë, ndërsa heqja e lëkurës i bën ato më të buta për sistemin tretës. Është një ide e mirë të shmangni gjalpin dhe të shtoni kripë deti ose kanellë për të ndihmuar në lehtësimin e dispepsisë.
- Lëng perimesh
Lëngjet janë më të lehta për zorrët sesa ushqimet e ngurta. Kur uji është i vështirë për t’u mbajtur nga trupi, ekspertët rekomandojnë lëngun e mishit, pasi mund të ofrojë lehtësim dhe përfitime shtesë. Lëngu i perimeve siguron hidratim dhe elektrolite. Megjithatë, është mirë të shmangni lëngjet me shije ose erëza të forta, në mënyrë që të mos shkaktoni acarim të mëtejshëm.
- Bollgur
Tërshëra është një tjetër karbohidrat i butë që është i pasur me fibra të tretshme, të cilat ndihmojnë në lehtësimin e kapsllëkut. Ai gjithashtu përmban probiotikë, të cilët mund të mbështesin shëndetin e zorrëve. Probiotikët janë të rëndësishëm sepse ushqejnë bakteret e dobishme që jetojnë në traktin tuaj gastrointestinal. Sa i përket pjatave anësore, rekomandohet t’i mbani të thjeshta, duke shtuar pak banane të prerë ose mjaltë për të shmangur shqetësimin e mëtejshëm të stomakut.