Kërpudhat ofrojnë shumë përfitime shëndetësore falë profilit të tyre të pasur ushqyes.
- Të pasura me vlera ushqyese
Të ulëta në kalori, por të pasura me vitamina B (B2, B3, B5), selen, bakër dhe kalium.
- Forcojnë imunitetin
Përmbajnë beta-glukane dhe polisakaride të tjera që përmirësojnë funksionin imunitar dhe ndihmojnë në luftimin e infeksioneve.
- Veti antioksiduese
Të pasura me antioksidantë si ergothioneina dhe glutationi, që ndihmojnë në luftimin e stresit oksidativ dhe reduktojnë inflamacionin.
- Mbështesin shëndetin e zemrës
Ndihmojnë në uljen e nivelit të kolesterolit dhe përmirësojnë shëndetin kardiovaskular falë përbërësve si sterolet dhe beta-glukanet.
- Menaxhimi i peshës
Të ulëta në kalori, pa yndyrë dhe të pasura me fibra, ato janë një shtesë e shkëlqyer për dietat e humbjes së peshës.
- Mbështesin shëndetin e zorrëve
Përmbajnë fibra prebiotike që ushqejnë bakteret e dobishme në zorrë.
- Mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit
Disa kërpudha (p.sh. shiitake, maitake, reishi) përmbajnë përbërës që mund të pengojnë rritjen e tumoreve.
- Mbështesin shëndetin e trurit
Kërpudhat “Lion’s Mane” lidhen me përmirësimin e funksionit njohës dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve neurodegjenerative.
- Rregullojnë nivelet e sheqerit në gjak
Kërpudhat përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe ndihmojnë në mbajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak.
- Përfitime anti-inflamatore
Përmbajnë përbërës që reduktojnë inflamacionin, i cili lidhet me shumë sëmundje kronike.
Kërpudhat më të njohura dhe përfitimet e tyre
Reishi: Për imunitet dhe reduktim të stresit.
Lion’s Mane: Për mbështetje njohëse dhe rigjenerim nervor.
Shiitake: Për shëndetin e zemrës dhe forcimin e imunitetit.
Cordyceps: Për energji dhe qëndrueshmëri.
Portobello/Cremini/White Button: Të gjithanshme dhe të pasura me vlera ushqyese.