Kryefaqja Shendeti Riprodhues A shkakton fertilitet vaksina anti COVID-19 ?

A shkakton fertilitet vaksina anti COVID-19 ?

0
Shpërndaje

Po egziston masivisht në media-n online teoria se kryerja e vaksinës mund të shkaktojë fertilitet tek gratë. Në fakt, nuk ka asnjë provë shkencore që vërteton se ndonjëra nga vaksinat anti COVID-19 të shkaktojë probleme me fertilitetin.

Një raport nga Shoqata Amerikane e Mjekësisë Riprodhuese (ASMR) shprehet “pacientet femra që janë nën trajtim për fertilitet ose ato që janë shtatzënë duhet të inkurajohen që të vaksinohen sipas kritereve të përcaktuara. Përderisa vaksina nuk është një virus i gjallë, nuk ka arsye të vonohet shtatzënia për shkak të vaksinimit.”

Një raport tjetër i cili e pohon këtë fakt i publikuar në janar të këtij viti nga Kolegji Mbretëror i obstetërve dhe gjinekologëve thotë gjithashtu: “nuk ka asnjë provë të besueshme shkencore që të vërtetojë ndonjë impakt mbi fertilitetin tek femrat të cilat janë vaksinuar me vaksinat anti COVID-19 të Pfizer-BioNtech apo Moderna-s.”

Një tjetër shqetësim i shtuar kohëve të fundit është në lidhje me meshkujt, nëse kryerja e vaksinës shkakton ndonjë problem me funksionin e testikujve. Kjo gjë bëri bujë pas një studimi, në të cilin u vu re se tek meshkujt që ndërruan jetë nga COVID-19, virusi kishte shkaktuar inflamacion testikular (orkit) dhe dëmtim të spermatogjenezës. Por kjo gjë u hodh poshtë automatikisht pasi edhe viruse të tjerë si hepatiti B apo parotiti mund të shkaktojnë të njëjtën gjë.

Në rastin e grave shtatzënë cështja është pak nën hije, pasi deri më tani nuk ka asnjë raport zyrtar që të sugjerojë se cfarë efekti kanë vaksinat anti COVID-19 tek fetusi. Por ajo cfarë duhet theksuar për të cilën egzistojnë studime është se gratë shtatzënë të cilat kalojnë COVID-19 kanë një rrezik më të lartë për komplikacione të ndryshme si: shtrimi në terapi intensive apo rrezik më të lartë për lindje premature./

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here