Kryefaqja Femrat Apnea e gjumit dhe rreziqet për shëndetin e zemrës

Apnea e gjumit dhe rreziqet për shëndetin e zemrës

0
Shpërndaje

Apnea e gjumit është një vazhdimësi ndërprerjesh të pavullnetshme të frymëmarrjes gjatë gjumit, që çon në ulje të prurjeve të oksigjenit.

“Pauzat e frymëmarrjes” gjatë natës jo vetëm që shqetësojnë gjumin e natës, por gjithashtu çojnë në mungesë të oksigjenit në gjak për një kohë të gjatë, gjë që nxit sëmundjet e zemrës dhe të qarkullimit të gjakut.

Shpesh trupi reagon ndaj gjumit jo të qetë me dhimbje koke në mëngjes dhe me një ndjenjë lodhjeje.

Apnea e gjumit është më e zakonshme tek ata që gërhijnë rëndë. Meshkujt vuajnë nga ajo dy herë më shpesh se femrat dhe personat me mbipeshë vuajnë më shpesh sesa njerëzit me peshë normale. Ndalimi i frymëmarrjes, në të cilin frymëmarrja ndalet për një mesatare prej 10 deri në 30 sekonda, mund të zgjasë deri në tre minuta në raste të rënda dhe mund të ndodhë disa qindra herë në një natë. Bëhet kritike nëse ka më shumë se 10 apnea në orë dhe kur si rezultat përmbajtja e oksigjenit në gjak bie ndjeshëm. Një ndërprerje e shkurtër e frymëmarrjes gjatë gjumit zakonisht nuk është shkak për shqetësim.

Apnea bën që muskujt e fytit të mblidhen, duke bllokuar rrugët e frymëmarrjes. Kjo gjendje zgjat derisa e detyron të fjeturin të zgjohet dhe të marrë frymë thellë.

Meqenëse apnea e gjumit në shumë raste nxitet nga konsumimi i alkoolit dhe cigareve, shmangia ose reduktimi i ndjeshëm i këtyre stimuluesve mund të ndihmojë në uljen e problemeve. Qetësuesit dhe pilulat e gjumit duhet të shmangen sa më shumë që të jetë e mundur, si dhe ushqimet e rënda pak para gjumit.

Nëse vuani nga lodhja e pashpjegueshme dhe lodhja e ditës për një kohë të gjatë, gjithmonë duhet të kërkoni këshilla mjekësore. Trajtimi varet nga ashpërsia e çrregullimit të identifikuar.

Eliminimi i apneas së gjumit çon normalisht në reduktimin e problemeve shëndetësore të shkaktuara prej saj, si presioni i lartë i gjakut dhe aritmia kardiake.

 

Burimi: https://www.gesundheit-aktuell.de/artikel/schlafapnoe-schnarcher-leben-gefaehrlich.html

Përshtati në Shqip: Marsida Bregasi

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here