Kryefaqja Dieta Sa proteina duhet të merrni në ditë?

Sa proteina duhet të merrni në ditë?

0
Shpërndaje

Efektet e dietave me proteina të larta në shëndetin e veshkave dhe jetëgjatësinë.

Megjithëse dietat me proteina të larta vazhdojnë të jenë të njohura e te perdorura për humbjen e peshës dhe diabetin tip 2, provat sugjerojnë se përkeqësimi i funksionit renal mund të ndodhë tek individët me – dhe ndoshta pa – funksion të dëmtuar të veshkave. Marrja e lartë e proteinave dietike mund të shkaktojë hipertension intraglomerular, i cili mund të rezultojë në hiperfiltrim të veshkave, dëmtime glomerulare dhe proteinauria. Eshtë e mundur që marrja afatgjatë e lartë e proteinave mund të çojë në CKD de novo. Cilësia e proteinave dietike mund të luajë gjithashtu një rol në shëndetin e veshkave.

Krahasuar me proteinat nga burimet bimore, proteina shtazore është shoqëruar me një rrezik në rritje të ESKD (semundje renale terminale) në disa studime, përfshirë Studimin Shëndetësor Kinez të Singaporit. Ndërmjetësit e mundshëm të dëmtimit të veshkave nga proteina shtazore përfshijnë ngarkesën e acidit dietik, përmbajtjen e fosfatit, dysbiozën e mikrobiomës së zorrës dhe inflamacionin rezultues.

Në dritën e gjetjeve të tilla, miratimi i mënyrave aktuale dietike që përfshijnë një sasi të lartë të proteinave për zvogëlimin e peshës ose kontrollin e glicemisë duhet të konsiderohet me kujdes në ata me rrezik të shtuar për sëmundje të veshkave.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here