Trupi fillon t’i përgjigjet ndryshimeve të shëndetshme sapo ato bëhen. Kjo mund të jetë e dobishme, sepse një dietë më pas mund të zvogëlojë rrezikun e obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës, si dhe të përmirësojë ndjenjën e përgjithshme të mirëqenies së një personi.
Kontrolli i nivelit të glukozës në gjak
Ngrënia e karbohidrateve rrit nivelin e sheqerit në gjak, por shkalla e kësaj rritje varet nga indeksi glicemik i një ushqimi. Indeksi i glicemisë është një sistem renditjeje, bazuar në rezultatin nga 1 deri në 100, që përcakton efektin e një ushqimi në nivelet e sheqerit në gjak.
Ushqimet me një indeks të lartë glicemik shpërbëhen shpejt, duke çuar në rritje të të sheqerit në gjak. Luhatjet në nivelin e sheqerit në gjak mund të rrisin rrezikun e diabetit, obezitetit dhe sëmundjeve të zemrës. Nga kjo rrjedh se shmangia e ushqimeve me një indeks të lartë glicemik, si pijet joalkoolike, karamele dhe bukë e bardhë, mund të ulë këto rreziqe.
Sigurimi i një niveli të qëndrueshëm të sheqerit në gjak duke zgjedhur ushqime me një indeks të ulët glicemik ruan nivelet e energjisë së trupit. Rritja e sheqerit në gjak dhe rënia që pason shmanget dhe nivelet e energjisë janë të qëndrueshme. Një nivel i qëndrueshëm i glukozës në gjak mund të jetë gjithashtu i dobishëm pasi një ulje e sheqerit në gjak, e zakonshme pas një rritjeje, mund të prishë aftësinë për t’u përqendruar dhe mësuar.
Kafe dhe kortizol
Reduktimi i kafesë mund të zvogëlojë nivelin e kortizolit të “hormonit të stresit” në trup. Një nivel i lartë i kortizolit mund të ulë aftësinë e një personi për të menaxhuar presionin dhe gjithashtu mund të jetë i dëmshëm për sistemin imunitar. Kafeina rrit këto efekte negative të hormonit dhe reduktimi i marrjes së kafesë mund të ndihmojë menjëherë në kufizimin e efekteve negative të kortizolit.
Kufizimi i kalorive
Kufizimi i fortë i kalorive pengon humbjen e peshës në vend që ta ndihmojë atë pasi parandalon trupin të djegë yndyrën në mënyrë efektive. Trupi sillet sikur është i uritur si një mekanizëm mbrojtës dhe bëhet shumë efikas në përdorimin e energjisë në dispozicion. Fillon të mbrojë çdo rezervë yndyre dhe në vend të kësaj merr energji nga muskujt dhe indet. Kjo rezulton në humbje të muskujve dhe, për rrjedhojë, një metabolizëm më të ulët, në mënyrë që të nevojiten më pak kalori. Kjo ul metabolizmin, nga ana tjetër, ngadalëson humbjen e peshës.
Shkalla e metabolizmit ndikohet nga shkalla e masës muskulore – shkalla metabolike është më e lartë tek ata me më shumë masë muskulore. Muskujt djegin shumë më tepër kalori sesa yndyrat, dhe humbja e muskujve zvogëlon shkallën metabolike dhe numrin e kalorive të djegura.
Është thelbësore që njerëzit të mbajnë një normë të shëndetshme metabolike, veçanërisht kur janë në dietë, dhe kjo kërkon që ata të mbajnë dietë dhe të ushtrojnë në mënyrë të arsyeshme. Ushtrimet për rritjen e forcës janë veçanërisht efektive në rritjen e masës muskulore. Për çdo kilogram shtesë të muskujve që një person zhvillon, trupi djeg rreth 50 kalori më shumë në ditë.
Për të shmangur një rënie jo të shëndetshme të shkallës metabolike, ekspertët në përgjithësi rekomandojnë që marrja e kalorive të mos kufizohet kurrë në më pak se 1000 deri në 1200 kalori në ditë.