Kryefaqja Mjeku juaj Çfarë janë gurët në veshka?

Çfarë janë gurët në veshka?

0
Shpërndaje

Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Gurët në veshka janë masa të vogla kripërash dhe mineralesh që formohen brenda veshkave dhe mund të kalojnë nëpër traktin urinar. Përmasat e gurëve në veshka variojnë nga vetëm një grimcë deri në një top pingpongu. Shenjat dhe simptomat e gurëve në veshka përfshijnë gjak në urinë dhe dhimbje në bark, ijë ose krah. Rreth 5% e njerëzve zhvillojnë gurë në veshka gjatë jetës së tyre.

Çfarë i shkakton gurët në veshka?

Veshkat rregullojnë nivelet e lëngjeve, mineraleve, kripërave dhe substancave të tjera në trupin tuaj. Kur bilanci i këtyre përbërjeve ndryshon, mund të formohen gurë në veshka. Ekzistojnë katër lloje të gurëve në veshka, secili i përbërë nga substanca të ndryshme. Acidi urik dhe cistina janë dy përbërës që mund të përfshijnë gurët në veshka. Faktorët e njohur për të rritur rrezikun e gurëve në veshka përfshijnë dehidratimin, historinë familjare, gjenetikën dhe praninë e disa kushteve mjekësore. Të kesh një ose më shumë anëtarë të familjes me një histori të gurëve në veshka rrit rrezikun e gjendjes.

Kush ka të ngjarë të zhvillojë gurë në veshka?

Shkalla e njerëzve që zhvillojnë gurë në veshka po rritet në gjiteh boten. Arsyet për këtë prirje janë të panjohura. Prevalenca e gurëve në veshka ishte 3.8% në fund të viteve 1970. Në fund të viteve 1980 dhe në fillim të viteve 1990, numri u rrit në 5.2%. Etnia kaukaziane (te bardhet) dhe gjinia mashkullore janë të lidhura me shkallë më të lartë të gurëve në veshka. Meshkujt priren të zhvillojnë gurë në veshka në moshën 40-70; normat rriten me moshën. Gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë gurë në veshka në të 50-at e tyre. Një person që ka vuajtur nga një gur në veshka ka më shumë gjasa të zhvillojë të tjerë tjere gure ne te ardhmen.

Cilat janë simptomat e gurëve në veshka?

Shumë gurë në veshka janë pa dhimbje derisa të kalojnë nga veshka, poshtë ureterit dhe në fshikëz. Në varësi të madhësisë së gurit, lëvizja e gurit nëpër traktin urinar mund të shkaktojë dhimbje të forta me fillim të papritur. Njerëzit që kanë gurë në veshka shpesh e përshkruajnë dhimbjen si torturuese. Pjesa e poshtme e shpinës, barku dhe anët janë vende të shpeshta dhimbjeje dhe ngërçesh. Ata që kanë gurë në veshka mund të shohin gjak në urinë. Ethet dhe të dridhurat janë të pranishme kur ka një infeksion. Kërkoni trajtim të menjëhershëm mjekësor në rast të këtyre simptomave.

Si diagnostikohen gurët në veshka?

Gurët në veshka diagnostikohen duke përjashtuar shkaqet e tjera të mundshme të dhimbjes së barkut dhe simptomat shoqëruese. Testet imazherike duke përfshirë një rreze X të quajtur pamje KUB (veshka, ureter, fshikëz) ose një skanim CT spirale përdoren shpesh për të konfirmuar diagnozën e gurëve në veshka. Megjithëse sasia e ekspozimit ndaj rrezatimit që lidhet me këto teste është minimale, gratë shtatzëna dhe të tjerët mund të kenë nevojë të shmangin edhe këto nivele të ulëta rrezatimi. Në këto raste, ekografia mund të përdoret për të diagnostikuar gurët në veshka.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here