Kryefaqja Aktualitet COVID-19/ Ja çfarë ndodh në trupin tuaj kur jeni të infektuar

COVID-19/ Ja çfarë ndodh në trupin tuaj kur jeni të infektuar

0
Shpërndaje

 

Blerta Brati, mjeke mikrobiologe

Trupi juaj vendos mekanizma mbrojtës.
Sapo infektohet me koronavirus, trupi vendos mekanizma mbrojtës në mënyrë që të eliminojë patogjenin. “Eshtë një virus i frymëmarrjes që synon pjesën e sipërme të frymëmarrjes, përpara se të zbresë në pjesën e poshtme”, përcakton Dr Gérald Kierzek, mjek urgjence.

Në disa raste, simptomat shfaqen gjatë ditëve të para. “Ethja është një mekanizëm mbrojtës dhe paralajmërues, dëshmi se ekziston një reagim inflamator në trup. Virusi shkakton sekretimin e molekulave inflamatore të quajtura citokina, përgjegjëse për ethe. Dhimbje koke, kollë , konjunktiviti dhe kongjestioni i hundës janë gjithashtu shenja të një reaksioni inflamator. Membrat mukoze janë të kuqe dhe të fryra “, detajon profesionisti i shëndetit.

Pastaj, “në Dita + 5, Dita + 6 mund të ndodhin anosmia dhe ageusia (përkatësisht humbje e erë dhe humbje e shijes,). Por ne ende nuk dimë si ta shpjegojmë”.

Humbja e aromës mund të shpjegohet nga “sindroma e nuhatjes së nuhatjes” sipas skanimeve të hundës dhe sinuseve të kryera në pacientët me Covid-19 dhe viktimat e anosmisë. Ekzaminimet zbuluan se çarja e nuhatjes, e cila është pjesa e hundës përgjegjëse për perceptimin e erës, u bllokua nga ënjtja e indeve të buta dhe mukusit. Edema që bllokon kalimin e qelizave aromatike mendohet se shkaktohet nga inflamacioni “i përgjithshëm” i trupit të shkaktuar nga virusi. Kjo do të shpjegonte që pasi të eliminohet virusi, simptoma zhduket. Sidoqoftë, në disa raste inflamacioni është i madh dhe neuronet e nuhatjes dëmtohen. Kthimi i aromës është më i ngadaltë, koha që qelizat të rindërtohen. Kjo periudhë shpesh i nënshtrohet aromave të ndryshuara, derisa stoku të rimbushet plotësisht.

Këto mekanizma mbrojtës janë vendosur edhe nëse pacienti nuk ka simptoma. “Ndoshta ekziston një ndërveprim dhe aktivizim i sistemit imunitar, por mbrojtjet janë aq efektive sa asnjë shenjë klinike nuk ka pasur kohë të shfaqet.”

Përgjigjet e ndryshme të sistemit të imunitetit.

Përballë koronavirusit të ri, sistemi imunitar përballet me një agresor të panjohur. Trupi nuk do të përgjigjet deri një javë pas infektimit, gjë që lejon kohën që virusi të shumohet. Pasi të aktivizohet reagimi imunitar, janë të mundshme tre skenarë:

1.Në rastin e parë, më e shpeshta, përgjigja imune është adaptuar, trupi lufton virusin dhe pacienti është në gjendje të shërohet pa pasur nevojë për trajtim. Pacienti mund të qëndrojë në shtëpi ndërsa pret shërimin;
2. Në rastin e dytë, nuk ka reagim imunitar, ose është i pamjaftueshëm për të luftuar virusin. Kjo është veçanërisht rasti në prani të një sëmundjeje para-ekzistuese ose të një trajtimi të drogës i cili vepron në mbrojtjen e imunitetit. Trupi më pas nuk arrin të ndalojë shumëzimin e virusit dhe virusi do të shkaktojë dështim të organeve. Pacienti duhet të shtrohet në spital. Mjekët pastaj i drejtohen si një antiviral dhe një trajtimi për të stimuluar sistemin imunitar;
3.Ne i tretë është i mundur: sistemi imunitar largohet dhe përgjigja sulmon virusin por edhe vetë organizmin. Përsëri, shtrimi në spital është i nevojshëm. Mjekët më pas duhet të kërkojnë të rregullojnë sistemin imunitar.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here