Kryefaqja Aktualitet COVID-19/ Mikrobiologia Brati: Sot kemi vetëm supozime, dhe nuk ka siguri!

COVID-19/ Mikrobiologia Brati: Sot kemi vetëm supozime, dhe nuk ka siguri!

0
Shpërndaje

Gazetare: Klevisa GJIKA

Reagimet e bluzave të bardha në lidhje me situatën e krijuar nga koronavirusi janë të shumta. Në një postim në rrjetin social facebook, mikrobiologia Blerta Brati tregon se çfarë po ndodh aktualisht me ecurinë e virusit.

Ajo shkruan se COVID-19 nuk ka kaluar një cikël të plotë sezonal, por mbi të gjitha ajo thekson faktin se SARS COV-2 mund të jetë sezonal.

“Sot kemi vetëm supozime, dhe nuk ka siguri!

Kjo për shkak se virusi nuk ka kaluar një cikël të plotë sezonal. Sidoqoftë, ne mund ta krahasojmë me viruset që kanë karakteristika të ngjashme: shumica e viruseve me infeksion të frymëmarrjes kanë një sjellje homogjene dhe ndjekin një sezonalitet. Prandaj është shumë e mundshme që SARS-CoV-2 do të jetë sezonal gjithashtu.

Për momentin, SARS-CoV-2 është ende në fazën e tij në zhvillim. Gjatë kësaj faze, viruset nuk kanë sezonalitet sepse imuniteti i tufës nuk është aq i fortë sa të ndalojë përhapjen e tyre. Në një farë mënyre, ato po përhapen në territorin e virgjër imunologjikisht të virgjër. Kur imuniteti kolektiv është i mjaftueshëm, virusi do të duhet të mbështetet në faktorë të tjerë për të vazhduar qarkullimin, përfshirë sezonalitetin dhe sjelljet njerëzore të lidhura”, shkruan Blerta Brati.

Brati tregon se “jetëgjatësia” e virusit varet nga sjellja jonë. Megjithatë, mjekja thotë se ekzistojnë mundësitë që virusi të mos largohet:

“Ekziston një shans 99.9% që ky virus të mos largohet pasi të udhëtoje nëpër planet.

Kur do të qarkullojë përsëri në Evropë? Do të varet nga sjellja jonë. Nëse masat sanitare bien, virusi do të qarkullojë përsëri në një afat të shkurtër – në shkallën disa javore. Nëse mirëmbahet, ka të ngjarë të ri-qarkullojë kur kushtet e motit i japin një avantazh.”

 

Postimi i plotë:

Sot kemi vetëm supozime, dhe nuk ka siguri!

Kjo për shkak se virusi nuk ka kaluar një cikël të plotë sezonal. Sidoqoftë, ne mund ta krahasojmë me viruset që kanë karakteristika të ngjashme: shumica e viruseve me infeksion të frymëmarrjes kanë një sjellje homogjene dhe ndjekin një sezonalitet. Prandaj është shumë e mundshme që SARS-CoV-2 do të jetë sezonal gjithashtu.

Për momentin, SARS-CoV-2 është ende në fazën e tij në zhvillim. Gjatë kësaj faze, viruset nuk kanë sezonalitet sepse imuniteti i tufës nuk është aq i fortë sa të ndalojë përhapjen e tyre. Në një farë mënyre, ato po përhapen në territorin e virgjër imunologjikisht të virgjër. Kur imuniteti kolektiv është i mjaftueshëm, virusi do të duhet të mbështetet në faktorë të tjerë për të vazhduar qarkullimin, përfshirë sezonalitetin dhe sjelljet njerëzore të lidhura. Ekziston një shans 99.9% që ky virus të mos largohet pasi të udhëtoje nëpër planet.

Kur do të qarkullojë përsëri në Evropë? Do të varet nga sjellja jonë. Nëse masat sanitare bien, virusi do të qarkullojë përsëri në një afat të shkurtër – në shkallën disa javore. Nëse mirëmbahet, ka të ngjarë të ri-qarkullojë kur kushtet e motit i japin një avantazh. Sipas këtij arsyetimi, ajo mund të kalojë në fazën e saj sezonale menjëherë në fund të vjeshtës, falë sezonit të ftohtë të favorshëm për përhapjen e viruseve. Për më tepër, kjo është ndoshta arsyeja pse epidemia është aktualisht kaq shpërthyese në vendet e Amerikës së Jugut: futja e virusit përkoi me fundin e vjeshtës dhe fillimin e dimrit. . Në mënyrë krahasimi, epidemia e gripit të vitit 1918, në të cilën virusi shfaqi ngjitje të ngjashme me SARS-CoV-2, përjetoi tre valë të njëpasnjëshme gjatë fazës së saj të shfaqjes, përpara se të bëhej sezonale. Me SARS-CoV-2, ne kemi më shumë të ngjarë të kemi vetëm dy valë, veçanërisht pasi ajo nuk shoqërohet me superinfeksion bakterial.- arsyeton Dr. Bruno Lina virolog në Qendrën Ndërkombëtare për Kërkime të Sëmundjeve Infektive në Lyon.

Nderkohe Dr . Chiara Poletto, ( bashkëpunëtore e kërkimit shkencor në epidemiologji dhe sisteme komplekse në Institutin e Epidemiologjisë dhe Shëndetit Publik Pierre-Louis në Paris), thote:

Eshtë shumë e vështirë të modelosh sezonalitetin e një virusi, sepse varet nga shumë faktorë. Në rastin e gripit, për shembull, ekzistojnë faktorë meteorologjikë (temperatura dhe lagështia në veçanti) dhe faktorë të lidhur me sjelljen e individëve: shkollat ​​janë të mbyllura gjatë verës, individët kalojnë më shumë kohë jashtë … gjithashtu faktorë indirekt: ekspozimi në diell rrit sintezën e vitaminës D, e cila është e dobishme për sistemin imunitar.

Dhe nga të gjithë këta faktorë, është gjithashtu e vështirë të dihet se cili do të ketë më së shumti ndikim në ndjeshmërinë ndaj infeksionit. Qasje efektive parashikuese janë zhvilluar për gripin, por ato nuk mund të transferohen në SARS-CoV-2, për shkak të karakteristikave të situatës aktuale pandemike.

Imuniteti i njerëzve është ndoshta shumë i ulët sepse virusi është i ri. Prandaj ka fuqi të madhe transmetuese. Për më tepër, për të modeluar aktivitetin e koronavirusit, për të përcaktuar përhapjen e sëmundjes dhe për të karakterizuar dinamikën e saj, është e nevojshme të integrohen disa të dhëna komplekse:

1.lëvizshmëria e individëve, 2.probabiliteti që ata të vijnë në kontakt me të tjerët, etj. 3.numri i kontakteve të secilit person gjatë ditës, 4.mosha e individëve me të cilët bëhen këto kontakte …

Në këtë fazë, është e vështirë të propozohen skenarë sepse akoma ka shumë të panjohura, të cilat do të kenë një ndikim të rëndësishëm në dinamika e difuzionit të virusit.

Për shembull, studimet tregojnë se përfitoni imunitet nëse jeni të infektuar me virus, por ende nuk dihet se për sa kohë. Ka të ngjarë të ketë një valë të dytë gjatë vjeshtës, ose të paktën transmetimi nuk do të ndalet menjëherë. Tani për tani, modeluesit nuk po mendojnë akoma nëse virusi është sezonal, por përkundrazi është apo jo i ndjeshëm ndaj ndryshimeve sezonale!

 

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here