Kryefaqja Aktualitet Dhimbje muskujsh, ethe, dhimbje koke ose lodhje pas vaksinimit? Ja ç’duhet të...

Dhimbje muskujsh, ethe, dhimbje koke ose lodhje pas vaksinimit? Ja ç’duhet të dini

0
Shpërndaje
Blerta Brati, mjeke mikrobiologe
Shumë njerëz kanë reagime të pakëndshme pasi janë vaksinuar kundër Covid-19. Ata ankohen për dhimbje të muskujve, ethe, dhimbje koke ose lodhje, për shembull. Gratë e reja shpesh kanë efekte anësore të konsiderueshme (dhimbje stomaku) pas një injeksioni të vaksinës ARNm. Disa, megjithatë, nuk ndiejnë ndonjë ndryshim pas injeksionit – dhe për këtë arsye pyesin nëse po marrin pak mbrojtje nga vaksina.
A është i saktë ky supozim? Përgjigja është qartë jo.

Shenjat të mundshëme, por jo të domosdoshme , të imuniterit të lindur!
Është e vërtetë që ethet dhe lodhja, për shembull, janë një shenjë që trupi po mbron veten. Sidoqoftë, simptomat zakonisht vijnë nga një pjesë e caktuar e sistemit imunitar të quajtur “sistemi imun i lindur”.
Është i pari që aktivizohet pas një vaksinimi dhe njofton trupin për rrezikun e mundshëm të një pushtuesi të huaj, thotë Peggy Riese, specialiste e vaksinimit në Qendrën e Kërkimit të Infeksionit Helmholtz në Braunschweig në Gjermani.
Imunologjia është një fushë komplekse. Ta themi thjesht, ekzistojnë dy forma të imunitetit tek njerëzit, imuniteti i lindur dhe imuniteti adaptues (i fituar). Kur një agjent infektiv hyn në trupin e njeriut, para së gjithash është imuniteti i lindur që shkaktohet brenda disa minutash ose orësh.
Pas vaksinimit, vaksina është një ndërhyrës i tillë për këtë pjesë të sistemit imunitar. Si e tillë, ai percepton jo vetëm antigjenin viral që shkakton efektin mbrojtës, shpjegon znj. Riese, por edhe përmirësuesit e përbërësve aktivë ose substancat ndihmëse siç janë stabilizuesit. Kjo pjesë e sistemit imunitar reagon menjëherë, por në një mënyrë më të përgjithshme.
Pse disa njerëz janë më të prirur ndaj reagimeve ndaj vaksinimit ndërsa të tjerët jo, ende nuk eshte kuptuar plotësisht, sipas specialistes gjermane.
Imuniteti i fituar
Nga ana tjetër, mbrojtja specifike kundër patogjenit Sars-CoV-2, prodhohet vetëm me kalimin e kohës nga qelizat e sistemit imunitar “të fituar” ose “adaptues”. Në një infeksion të tillë, trupi mëson se si të formojë antitrupa të përputhura në mënyrë të përsosur në të ardhmen dhe si të vrasë qelizat e trupit të infektuar me qeliza të veçanta T, të tilla si qelizat vrasëse.
Të dy llojet e sistemit imunitar janë të përfshirë në një shkëmbim shumë kompleks midis tyre, i cili ende nuk është hulumtuar plotësisht. Në fakt, përgjigjja e vaksinës së sistemit imunitar të lindur ndoshta siguron shtysën që sistemi i fituar të bëhet aktiv – por ky impuls shpesh mungon ose mezi vërehet.
“Edhe nëse nuk keni efekte anësore ose vetëm efekte shumë të lehta si dhimbje të butë në vendin e injektimit ose dhimbje koke, ka shumë të ngjarë të mbroheni si dhe njerëzit që kanë reagime më të forta ndaj injeksionit te vaksines si ethe, siklet dhe dhimbje të kyçeve,” – thotë studiuesja Peggy Riese.
Simptomat pas vaksinimit nuk janë “një tregues i forcës së mbrojtjes së vaksinës”, konfirmon Christine Falk, presidente e Shoqatës Gjermane të Imunologjisë. Njerëzit mund të jenë plotësisht të lirë nga simptomat dhe ende zhvillojnë mbrojtje të fortë. Anasjelltas, në studimet e autorizuara të vaksinave Covid 19, njerëzit që morën vetëm një placebo gjithashtu përjetuan simptoma.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here