Kryefaqja Lajm kryesor Dita Botërore e Popullsisë/ Planifikimi familjar është një e drejtë njerëzore

Dita Botërore e Popullsisë/ Planifikimi familjar është një e drejtë njerëzore

0
Shpërndaje

Pesëdhjetë vite më parë, bota deklaroi se “prindërit kanë një të drejtë themelore njerëzore për të përcaktuar lirisht dhe me përgjegjësi numrin dhe ndarjen e fëmijëve të tyre” në Konferencën Ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut në Teheran, më 13 maj 1968.

Planifikimi familjar nuk është vetëm një çështje e të drejtave të njeriut; është gjithashtu e rëndësishme për fuqizimin e grave, reduktimin e varfërisë dhe arritjen e zhvillimit të qëndrueshëm.

Megjithatë, në zonat në zhvillim, rreth 214 milionë gra ende nuk kanë metoda të sigurta dhe efektive të planifikimit familjar, për arsye që variojnë nga mungesa e informacionit apo shërbimeve ndaj mungesës së mbështetjes nga partnerët ose komunitetet e tyre. Kjo kërcënon aftësinë e tyre për të ndërtuar një të ardhme më të mirë për veten, familjet dhe komunitetet e tyre.

UNFPA mbështet planifikimin familjar në vendet në zhvillim duke siguruar një furnizim të besueshëm të një sërë kontraceptivësh modernë, forcimin e sistemeve shëndetësore kombëtare dhe promovimin e barazisë gjinore.

UNFPA është plotësisht e angazhuar të vazhdojë të mbështesë përpjekjet e vendeve për të mbrojtur të drejtën e individëve, veçanërisht të grave, për të planifikuar një familje. Ne po përpiqemi t’i japim fund të gjitha nevojave të paplotësuara për planifikimin familjar vullnetar në vendet në zhvillim deri në vitin 2030. Por, ne nuk mund ta bëjmë këtë vetëm. Qeveritë, parlamentarët, sektori privat dhe shoqëria civile duhet të bashkojnë forcat për ta realizuar këtë gjë. Për të filluar, vendet e zhvilluara mund të mbyllin hendekun global të planifikimit familjar për vetëm 20 cent për person në vit. Duke pasur parasysh kthimet e pritura për familjet, shoqëritë dhe kombet, do të ishte një investim strategjik dhe i mundshëm në të ardhmen e botës.

Në këtë Ditë Botërore të Popullsisë, UNFPA u bën thirrje qeverive të përmbushin angazhimet e tyre për të siguruar qasje universale në kujdesin shëndetësor seksual dhe riprodhues dhe të drejtat riprodhuese, duke përfshirë shërbimet dhe informacionin e planifikimit familjar, siç është rënë dakord në Konferencën Ndërkombëtare për Popullsinë dhe Zhvillimin në vitin 1994 dhe Agjendën për Zhvillim të Qëndrueshëm 2030. Investimet në planifikimin familjar sot janë investime në shëndetin dhe mirëqenien e miliona grave për gjeneratat që do të vijnë.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here