Kryefaqja Covid-19 Ja cila është kategoria e personave që nuk duhet ta bëjnë vaksinën...

Ja cila është kategoria e personave që nuk duhet ta bëjnë vaksinën anti Covid-19

0
Shpërndaje

Përshtati në shqip: Daniela Burnazi

Sipas ekspertëve të shëndetësisë personat që duhet të marrin vaksinën anti Covid-19 janë personat mbi 16 vjeç.

Sipas Dr. Purvi Parikh, alergolog me Rrjetin e Alergjisë dhe Astmës në SHBA “vaksinat tolerohen shumë mirë në trup dhe nuk ndodhin reaksione”, por ka një përjashtim për një kategori të caktuar personash:

Personat që kanë alergji nga vaksinat: FDA vendosi vetëm një grup në kategorinë e atyre që nuk duhet të marrin vaksinën: njerëzit që kanë një histori të njohur të një reaksioni të rëndë alergjik ndaj ndonjë përbërësi të vaksinës Pfizer / BioNTech. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thanë se njerëzit me histori të alergjive të vaksinave mund të marrin vaksinën Covid-19. Sidoqoftë, atyre pacientëve duhet t’u tregohet për rreziqet e panjohura.

Pacientët që kanë pasur reaksione alergjike ndaj vaksinave në të kaluarën duhet të monitorohen për 30 minuta pasi kanë marrë vaksinën, sipas udhëzimeve të FDA. Për njerëzit pa alergji, rekomandimi është 15 minuta kohë vëzhgimi.

Njerëzit me alergji të tjera: Njerëzit me alergji të tjera, si alergjitë nga ushqimi ose myku, duhet të jenë mirë për të bërë vaksinën Covid-19.

“Në provat klinike, ne në fakt nuk përjashtojmë njerëzit me alergji, madje edhe njerëzit me alergji të rënda ushqimore. Ne përjashtonim vetëm njerëzit nëse kishin alergji ndaj vaksinës për provën Pfizer, kështu që siç thuhet, mund të kenë qenë mijëra njerëz që kishin alergji dhe e morën vaksinën pa asnjë problem ”, tha Parikh.

Gratë shtatzëna dhe nënat gjidhënëse: megjithëse nuk ka të dhëna të mjaftueshmë për sigurinë e vaksinave anti Covid tek gratë shtatzëna dhe ato gjidhënëse, është më e rekomandueshme që mos ta bëjnë vaksinën në këtë periudhë.

Njerëzit që kanë marrë një trajtim me antitrupa kundër Covid-19

Njerëzit që kanë ose e kanë kaluar Covid-19

Fëmijët poshtë moshës 16 vjeç./ shëndeti.com.al / CNN

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here