Kryefaqja Box 3 Keni çrregullim të ciklit menstrual? Ja cilat janë shkaqet kryesore

Keni çrregullim të ciklit menstrual? Ja cilat janë shkaqet kryesore

0
Shpërndaje

Mesatarja e ciklit menstrual është 28 ditë i gjatë por mund të variojë nga 24 deri në 38 ditë. Nëse një cikël menstrual është më i shkurtër një person mund të përjetojë perioda që zgjasin më shumë se një në muaj. Ndërkohë ndryshimet menstruale në cikël janë të pazakonta, përjetimi i dy periodave frekuentive në një muaj mund të tregojë disa çështje të fshehura.

Disa raste të mundshme

Si shkak e të paturit e 2 perioda në një muaj përfshijnë:

 1. Anomalia një herë

Një person herë pas here mund të ketë një cikël më të shkurtër menstrual që përfshin dy periudha në muaj. Ky ndryshim i rastit është arsyeja pse mjekët kërkojnë modele të qëndrueshme të gjakderdhjes së shpeshtë përpara se të bëni një diagnozë ose të sugjerojnë trajtime përveçse nëse ekziston një infeksion ose çështje më serioze.

 1. Mosha e re

Ciklet e parregullta menstruale janë të zakonshme tek të rinjtë që sapo kanë filluar të kenë periudha. Njerëzit kanë tendencë të kenë cikle menstruale më të shkurtra ose ndonjëherë më të gjata gjatë pubertetit, gjë që mund të çojë në ato që të kenë dy periudha në 1 muaj. Nivelet e hormonit luhaten dukshëm gjatë pubertetit. Hulumtimet sugjerojnë që cikli menstrual i një personi të ri mund të zgjasë rreth 6 vjet për t’u bërë i rregullt nga koha kur fillojnë të kenë periudha.

 1. Endometrioza

Endometrioza është një gjendje ku indet që janë të ngjashme me indet e mitrës rriten në zona të tjera të trupit. Endometrioza mund të shkaktojë dhimbje barku, ngërçe anormale dhe gjakderdhje të parregullt. Ndonjëherë, gjakderdhja mund të jetë aq e rëndë sa të duket si një periudhë tjetër. Një mjek mundet, në disa rrethana, të diagnostikojë endometriozën duke përdorur një provim të legenit dhe ultratingujve. Sidoqoftë, një operacion i vogël i quajtur laparoskopi është mënyra e vetme përfundimtare për të diagnostikuar gjendjen.

 1. Perimenopauza

Perimenopauza i referohet viteve që çojnë deri në menopauzë kur hormonet e një personi fillojnë të ndryshojnë. Perimenopauza mund të zgjasë deri në 10 vjet. Gjatë asaj kohe, njerëzit shpesh përjetojnë cikle të çrregullta menstruale,  përfshirë këtu cikle më të shkurtër ose më të gjatë, periudha të kalimit, ose duke përjetuar gjakderdhje më të rëndë ose më të lehtë. Kur dikush nuk ka pasur periudha për 12 muaj rresht, ata janë në menopauzë.

 1. Probleme me tiroide

Tiroidja është një gjendër, e cila është përgjegjëse për rregullatorin  e proceseve hormonale në trup. Kjo gjendër e vogël, në formë fluture, është e pozicioniuar  përpara fytit dhe kontrollon funksionet, të tilla si temperaturën e trupit dhe metabolizmin. Ciklet e parregullta menstruale janë një simptomë e zakonshme që shoqërohet me probleme të tiroides. Kjo është e vërtetë si në tiroide nën aktive ashtu edhe në hipotiroidizëm dhe në tiroide tepër aktive ose në hipertiroidizëm. Sipas Departamentit Amerikan të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore Trusti i Besuar, një në tetë gra mund të përjetojë probleme tiroide gjatë jetës së tyre.

Simptomat  përfshijnë:

 • Gjiithmonë keni ftohtë
 • Kapsllëk
 • Ndjeheni të lodhur gjatë gjithë kohës
 • Gjakderdhje e rëndë menstruale
 • Lëkurë të zbehtë
 • Fytyrë e fryrë
 • Ritmi i ngadaltë i zemrës
 • Shtim i pashpjegueshëm i peshës

Simptomat e hipertiroidizmit përfshijnë:

 • Fryrja e syve
 • Diarre ose lëvizje të shpeshta të zorrëve
 • Vështirësi për të fjetur
 • Nervozizëm
 • Ritmi i shpejtë i zemrës
 • Humbje e pashpjegueshme e peshës

Të dyja kushtet janë të shërueshme, kështu që njerëzit duhet të kontrollohen te një mjek nëse mendojnë se mund të kenë një gjendje tiroide.


Simptoma të tjera kur një person duhet patjetër të kontaktojë një mjek janë:

 • Ndjesia e dobët
 • Dhimbje ose gjakderdhje gjatë marrëdhënies seksuale
 • Dhimbje pelvike
 • Ndryshimi i pashpjegueshme i peshës, përfshirë  humbjen e peshës

Ndryshimet në ciklin menstrual janë më të zakonshme gjatë pubertetit dhe në vitet që çojnë në menopauzë./pernenat

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here