Ndërsa temperaturat vazhdojnë të rriten, rritet edhe rreziku i helmimit nga ushqimi.
Rreth 48 milionë njerëz në SHBA (rreth një në gjashtë) bien pre e një patogjeni ushqimor çdo vit.
Njerëzit e shëndetshëm me simptoma të lehta të helmimit me ushqim shpesh nuk kërkojnë kujdes mjekësor dhe do të shërohen brenda disa ditësh me ndihmën e shumë lëngjeve, por infeksionet serioze mund të kenë nevojë për ndërhyrje mjekësore.
Taktikat e forta parandaluese përfshijnë pastrimin e fuqishëm (veçanërisht të duarve dhe vendeve ku përgatitet ushqimi), gatimin e plotë të ushqimit, shmangien e ndotjes së gjatë gatimit dhe largimin nga ushqimi që është lënë jashtë në temperaturën e dhomës për më shumë se dy orë.
Këtu janë disa nga fajtorët më të zakonshëm dhe më vdekjeprurës që tentojnë të kontaminojnë vaktet tona.
Listeria
Një nga patogjenët më kërcënues për jetën që mund të gjendet si në natyrë ashtu edhe në mjedise me lagështi si listeria është shkaku i tretë kryesor i vdekjeve nga sëmundjet ushqimore. Arsyeja pse listeria është kaq vdekjeprurëse është sepse shpesh katalizon infeksione të tjera bakteriale vdekjeprurëse, siç është meningjiti.
Listeria është veçanërisht e rrezikshme për popullatat vulnerabël si fëmijët, gratë shtatzëna, të rriturit 65 vjeç e lart dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar. Infeksionet e listerias janë lidhur me qumështin e papërpunuar të papasterizuar, hot dog-ët, salcice, ushqim deti të tymosur.
Simptomat e një infeksioni me listeria zakonisht fillojnë brenda disa orësh deri në ditë pas ngrënies së ushqimit të kontaminuar dhe mund të përfshijnë ethe, nauze, të vjella, dhimbje koke të forta dhe konvulsione.
Norovirus
Një virus shumë ngjitës që shkakton diarre dhe të vjella intensive, norovirusi ka infektuar turma të mëdha vitet e fundit. Ajo që e bën insektin e zakonshëm të stomakut jashtëzakonisht të rrezikshëm është aftësia e tij për t’u përhapur në mënyrë kaq efikase.
Shpejtësia me të cilën përhapet norovirusi mund të jetë për shkak për të vjella të shumta, duke bërë që grimcat e virusit të kalojnë në ajër në hapësira të mbyllura.
Transmetimi i këtij virusi zakonisht ndodh nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë nga personi në person ose kur një individ bie në kontakt me ushqim, ujë ose feces të kontaminuar. Këto raste ndodhin shpesh në mjedise të afërta, si në shkolla, udhëtime lundrimi, aeroplanë ose azile – zona ku mungesa e pastrimit i vë njerëzit në rrezik më të lartë për t’u prekur dhe për t’i kaluar këto sëmundje.
Pasi të infektohet, mund të duhen rreth 12 deri në 48 orë që dikush të shfaqë simptoma , gjatë të cilave ato mund të kapërcehen me ngërçe barku, të përziera ose ethe.
Gjëja tjetër që është unike për norovirusin është se ai tenton të qëndrojë në mjedis për periudha shumë, shumë të gjata kohore. Për fat të keq, ju mund të vazhdoni të jeni ngjitës me një infeksion norovirus për javë të tëra pasi simptomat të zhduken, sipas Shoqatës Mjekësore Amerikane.
Salmonela dhe Campylobacter
Helmimi ushqimor i tipit salmonelë shpesh mund të shkaktohet nga një person që ha ose vjen në kontakt me ushqimin e prishur ose të papjekur.
Simptomat zakonisht shfaqen nga gjashtë orë deri në gjashtë ditë pas kontaktit me salmonelën dhe përfshijnë sëmundje gastrointestinale, temperaturë të lartë dhe ndonjëherë jashtëqitje me gjak.
Një lloj tjetër infeksioni bakterial, i quajtur Campylobacter, ka shkaqe të ngjashme dhe i sëmur njerëzit në të njëjtën mënyrë.
Shumica e njerëzve të shëndetshëm që marrin salmonelë mund të marrin lëngje dhe të shërohen pa asnjë trajtim. Të tjerë mund të kërkojnë antibiotikë për të parandaluar përhapjen e infeksionit nga zorrët në qarkullimin e gjakut.
E.Coli
E.coli mund të sëmurë njerëzit në mënyra të ndryshme, dhe nëse nuk e keni dëgjuar, tashmë ka bërë një debutim të frikshëm në Lojërat Olimpike të këtij viti.
Zakonisht, depozitat e E.coli të mirë që gjenden në zorrët tona ndihmojnë në tretjen e ushqimit, prodhimin e vitaminave dhe largimin e mikrobeve të dëmshme. Por E.coli invaziv, i cili hyn në trup duke u gëlltitur, mund të bëjë kërdi.
Zakonisht përhapet duke mos i larë duart ose duke rënë në kontakt me kafshë të infektuara ose bagëti, të mbjella ose njerëz të tjerë, mund të duhen nga tre deri në katër ditë që E.coli të inkubohet brenda trupit.
Infeksionet e mëvonshme dallohen nga diarre të rënda, dhimbje stomaku dhe humbje oreksi.