Nutricionistët na kujtojnë vazhdimisht: asgjë nuk e mund një mëngjes të kripur. Harrojeni kroasanët, bukën e thekur dhe çokollatën e nxehtë, ajo që i duhet trupit tuaj për të filluar ditën bazohet kryesisht në proteina, yndyrna të mira (avokado, salmon) dhe vitamina nga fruta dhe perime të caktuara.
Edhe perimet më të papritura! Panxhari, vetitë anti-inflamatore dhe anti-plakje të të cilit tani po reklamohen, thuhet se është përbërësi magjik për një mëngjes funksional për shëndetin e trupit dhe lëkurës.
Panxhari, ylli i mëngjesit
Larg të qenit një perime rrënjore e thjeshtë, panxhari shquhet për pasurinë e tij në nitrate natyrale, të cilat në trupin tonë shndërrohen në oksid nitrik.
Ky oksid është një nga molekulat më të njohura, pasi përmirëson shëndetin kardiovaskular duke zgjeruar enët e gjakut dhe duke ulur presionin e gjakut.
Është një ushqim shumë anti-inflamator që mund të përmirësojë qarkullimin e gjakut dhe furnizimin me oksigjen të qelizave të trupit tonë.
Gjithashtu zvogëlon lodhjen dhe përmirëson performancën atletike. Përveç kësaj, është një antioksidant që parandalon plakjen e parakohshme.
Është e qartë se në botën e të ushqyerit, panxhari ka të gjitha meritat.
Si ta konsumoni
Por nuk duhet të konsumohet rastësisht. Ekspertët sugjerojnë përfshirjen e panxharit në mëngjes (ose si një meze të lehtë në mëngjes), kur trupi është më i ndjeshëm ndaj prodhimit të oksidit nitrik.
Për ta përgatitur: lëng nga dy panxhar mesatarë, të përzier me pak ujë (dhe, nëse dëshironi, një pikë limoni, kripë ose uthull për të zbutur shijen “e dheut”). Dhe kini kujdes: është më mirë ta bëni çdo ditë sesa ta përgatitni një sasi për disa ditë, sepse përfitimet zvogëlohen me kalimin e kohës.
