Në moshë të vogël, mësojmë ta përfundojmë ushqimin që të mos e shpërdorojmë. Ndërsa rritemi, përvetësojmë zakone të tilla si mbajtja e atyre që mbeten në frigorifer ose ruajtja e tyre në enë vakumi.
Megjithatë, është e rëndësishme të dimë se disa ushqime, pavarësisht natyrës së tyre në dukje të padëmshme, mund të bëhen të rrezikshme nëse nuk konsumohen në kohë. Orizi është një shembull kryesor.
Orizi mund t’ju helmojë nëse nuk ruhet siç duhet
Orizi është shoqëruesi perfekt i mishit ose peshkut, dhe shpesh gatuajmë më shumë sesa na duhet. Zgjidhja e dukshme është ta fusim në frigorifer për më vonë. Megjithatë, orizi i gatuar mund të shkaktojë helmim nga ushqimi nëse nuk ruhet siç duhet, për shkak të pranisë së mundshme të bakterit Bacillus cereus .
Ky bakter gjendet shpesh në kokrrat e orizit të papërpunuar dhe mund të mbijetojë gatimin. Nëse orizi i gatuar lihet në temperaturë ambienti për një kohë të mjaftueshme, këto kokrra mund të aktivizohen dhe të shumohen. Më pas ato prodhojnë toksina që shkaktojnë të përziera, të vjella dhe diarre.
Sa gjatë mund ta ruajmë orizin e gatuar?
Për të zvogëluar rrezikun e helmimit nga ushqimi, është e rëndësishme që orizi i gatuar të ftohet shpejt. Transferojeni në një enë të cekët dhe vendoseni në frigorifer brenda dy orësh nga gatimi. Nëse e vendosni orizin në frigorifer shpejt pas gatimit dhe e hani brenda tre ditësh, nuk do të keni problem.