Kryefaqja Box 6 Marrja e viruseve nga goja (me ushqimet)

Marrja e viruseve nga goja (me ushqimet)

0
Shpërndaje

Dr. Alket Koroshi (mjek nefrolog)

Viruset janë një nga shkaqet më të zakonshme të infeksioneve  nga ushqimi. Simptomat e këtyre infeksioneve ndryshojnë në varësi të virusit të përfshirë.

  • Hepatiti A është një virus që prek mëlçinë për disa javë deri në disa muaj. Simptomat mund të përfshijnë lëkurë të verdhë, të përziera, diarre dhe të vjella. Deri në 15% të individëve të infektuar përjetojnë sëmundje të përsëritur brenda 6 muajve të infektimit.
  • Norovirus është raportuar të jetë përgjegjës për shpërthimet e sëmundjeve të rënda gastrointestinale që ndodhin në anijet e lundrimit, por kjo shkakton sëmundje në shumë situata dhe vendndodhje. Rreth 20 milion njerëz në SHBA sëmuren nga këto viruse shumë ngjitëse çdo vit.
  • Rotavirusi shkakton diarre të rëndë dhe me ujë që mund të çojë në dehidrim. Çdokush mund të marrë rotavirus, por sëmundja ndodh më shpesh tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

Rotaviruset dhe norovirusët janë përgjegjës për shumë (por jo për të gjitha) rastet e gastroenteritit viral, i cili shkakton inflamacion të stomakut dhe zorrëve. Njerëzit mund të përdorin termat “virus i stomakut” ose “grip i stomakut” për t’iu referuar gastroenteritit viral, i cili shkakton të përziera, të vjella, diarre dhe dhimbje barku.

Nuk është e këndshme të mendosh për këtë, por sëmundjet virale të transmetuara nga ushqimi transmetohen përmes rrugës fekale-orale. Kjo do të thotë që një person merr virusin duke gëlltitur grimcat e virusit që derdhen përmes jashtëqitjeve të një personi të infektuar. Dikush me këtë lloj virusi që nuk lan duart pasi përdorin banjën mund ta transferojë virusin tek të tjerët duke shtrënguar duart, duke përgatitur ushqim ose duke prekur sipërfaqe të forta. Uji i ndotur është një tjetër burim i mundshëm i infeksionit.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here