Kryefaqja Covid-19 Mjekja Brati iu përgjigjet 5 pyetjeve më të shpeshta për koronavirusin

Mjekja Brati iu përgjigjet 5 pyetjeve më të shpeshta për koronavirusin

0
Shpërndaje

Blerta Brati, mjeke mikrobiologe

  1. A keni ndonjë simptomë?

Kjo është arsyeja më e qartë për tu testuar.  Sidoqoftë, është gjithmonë më mirë të kërkoni këshillën e mjekut tuaj, potencialisht me telefon, edhe nëse pa dyshim do të konfirmojë interesin për ju që të testoheni.  Lista e simptomave të Covid-19 ka filluar të dihet: kollë, ethe, rrjedhje hundësh, apo edhe humbje e shijes ose erë.  Ju nuk keni nevojë të tregoni të gjitha këto shenja që të jeni të sëmurë me Covid-19, mjafton një.  Por konfuzioni i mundshëm me manifestimet e viruseve të tjera sezonale paraqet një arsye shtesë për të kërkuar këshilla profesionale.

 

  1. Çfarë lloj testesh duhet të bëni nëse keni simptoma?

Mjeku juaj mund të ju rekomandojë që të kryeni një shqyrtim PCR, i cili “mbetet prova referuese për zbulimin e virusit”. Nëse një test PCR nuk mund të merret brenda 48 orësh, mjeku juaj mund t’ju referojë në një test antigjeni. Testet antigjenike duhet të kryhen brenda katër ditëve të para pas shfaqjes së simptomave, sepse “kjo është periudha gjatë së cilës ato performojnë më mirë”.

  1. A jeni një rast kontakti?

Ju mund të jeni bartës i virusit pa shfaqur ndonjë simptomë.  Rreziku që ju jeni infektuar ekziston veçanërisht nëse një person që keni takuar kohët e fundit u testua pozitiv.  Në varësi të kushteve të takimit tuaj, ju mund të konsideroheni një rast kontakti.

  1. A po jetoni me një person të infektuar?

Nëse personi që u testua pozitiv jeton me ju, atëherë është më mirë të testoheni sa më shpejt që të jetë e mundur. Kjo tregon se ju duhet të qëndroni të izoluar “deri në shërimin e pacientit”, edhe nëse testi juaj është negativ, atëherë shtatë ditë pas shërimit të tij.  Pas kësaj periudhe, duhet të kryeni një shqyrtim të ri.  Nëse përsëri është negativ dhe nuk ka asnjë shenjë sëmundjeje, izolimi përfundon.

 

  1. A është një person rreth jush një rast kontakti?

Nëse dikush me të cilin keni dalë së fundmi, ose jetoni me të, ka rënë në kontakt me një person pozitiv, ka kuptim të pyesni veten nëse, përmes tyre, edhe ju mund të jeni infektuar.  Sidoqoftë, shmangni nxitimin për në një qendër testimi, edhe nëse keni të drejtë për ta bërë këtë.

Njeriu juaj i afert që është bërë një rast kontakti do të duhet gjithsesi të bëjë një test, në fund të të cilit ai do të dijë nëse është pozitiv, dhe për këtë arsye nëse mund të ketë transmetuar virusin tek ju.  Ndërsa prisni të mësoni më shumë rreth statusit të kontaktit tuaj, siguroni pajtueshmëri të plotë me gjestet pengesë, veçanërisht me njerëzit në familjen tuaj.

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here