Kryefaqja Aktualitet Mjeku Alket Koroshi, ju përgjigjet pyetjeve në lidhje me vaksinat anti Covid-19

Mjeku Alket Koroshi, ju përgjigjet pyetjeve në lidhje me vaksinat anti Covid-19

0
Shpërndaje

Si funksionojnë vaksinat COVID-19?

Vaksinat COVID-19 funksionojnë duke mësuar sistemin imunitar për tu mbrojtur kundër virusit.

Asnjë nga dy vaksinat e aprovuara në Shtetet e Bashkuara – të bëra nga Pfizer-BioNTech dhe Moderna – nuk përmban virusin e gjallë. Ato i japin trupit një mundesi te nje një grimce të ketij virusi që shkakton COVID-19, i quajtur një proteinë “spike”.

Pasi të vaksinoheni, makineria e qelizës përdor projektin për të bërë proteinën spike. Kjo proteinë më pas shfaqet në sipërfaqen e qelizës dhe sistemi imunitar i përgjigjet asaj.

Ndërsa projekti është një kod gjenetik, ai kurrë nuk hyn në bërthamën e qelizave.

“Kjo do të thotë që ajo kurrë nuk shndërrohet në ADN”, “Vetë mARN shkatërrohet nga qelizat pasi ato prodhojnë proteinë spike.”

A mund t’ju sëmurin vaksinat?

“Vetë proteina spike nuk mund të shkaktojë një infeksion”

Sa të sigurta dhe efektive janë vaksinat?

Vaksinat janë shumë të sigurta dhe efektive.

“Efektiviteti i tyre është i jashtëzakonshëm” Vaksina e gripit është ne menyre tipike 40% deri 60% efektive dhe vaksinat COVID-19 janë 94% deri 95% efektive.”

Megjithatë, disa njerëz mund të kenë një reaksion alergjik ndaj vaksinës.

Njerëzit që kanë pasur reaksione alergjike ndaj vaksinave të tjera duhet të pyesin mjekun e tyre për marrjen e vaksinës COVID-19. Njerëzit me alergji të lidhura me jo-vaksinat – të tilla si alergji ushqimore, alergji shtëpiake, alergji sezonale – mund të vaksinohen në mënyrë të sigurt.

Efektet e mundshme anësore, të tilla si ënjtja ose dhimbja në vendin e injeksionit, ethet, dhimbja e kokës ose dhimbja e muskujve, janë të përkohshme.

“Këto efekte anësore nuk janë aq të këqija sa rastet e rënda të COVID-19, të cilat mund të jenë fatale,”

Nëse kam pasur COVID-19, a duhet të vaksinohem?

Po. CDC rekomandon vaksinimin për njerëzit që kanë pasur COVID-19. Kjo pasi nuk dihet se sa zgjat imuniteti ndaj virusit pas një infeksioni.

Pasi të vaksinohemi, a mund të heqim qafe maskat?

Jo. Veshja e maskës, larja e duarve dhe distancimi shoqëror janë të domosdoshme edhe pasi të vaksinohen.

Vaksina ju mbron nga sëmundja, por studiuesit nuk e dinë nëse akoma mund të infektoheni dhe ta transmetoni virusin tek të tjerët.

A është e vërtetë se ka mikroçipa në vaksina, ose që ato mund të shkaktojnë infertilitet?

Jo, nuk ka pajisje përcjellëse të mikroçipave në vaksina. Dhe vaksina nuk do të shkaktojë shterpësi.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here