Kryefaqja Box 2 Nuk ju binden fëmijët? Ja disa këshilla të vlefshme si t’i bindni

Nuk ju binden fëmijët? Ja disa këshilla të vlefshme si t’i bindni

0
Shpërndaje

Të gjitha ne e dimë se sa e vështirë mund të jetë t’i bëjmë fëmijët të na binden e t’u përgjigjen pozitivisht kërkesave tona – të shkojnë në shtrat, të hipin në makinë, të vishen etj… të gjitha mund të jenë të vështira.

Një mjet i fuqishëm për t’i bindur fëmijët të bëjnë gjëra me më shumë bashkëpunim dhe lehtësi është të përdorim “marrëdhëniet para kërkesës” – lidhuni me fëmijën tuaj për disa minuta para se t’i kërkoni të bëjë diçka. Kjo jo vetëm që e bën ditën tuaj më të butë, por gjithashtu ju lejon të ndërtoni ngrohtësi dhe të forconi lidhjen.

Disa mënyra për të praktikuar “marrëdhëniet para kërkesës”

  1. Ndaloni dhe vëzhgoni – shikoni fëmijën tuaj në heshtje

Para se të thoni: “Hip në makinë!” ndaloni për një moment dhe vini re se me çfarë është i angazhuar fëmija juaj. A po luajnë ata restorantesh me ushqime lodrash? Po numëron qindarkat që kanë mbledhur? Shikojini për një sekondë dhe thjesht vini re se si janë thellë në mes të diçkaje.

  1. Komentoni ose pyesni, “Shoh që bën. . ” ose “A mund të më tregosh për këtë që po bën?”

Pranoni me zë të lartë atë që po bëjnë fëmijët. “Oh, unë po shoh se po bën një libër vizatimesh për gjyshen” ose, “Unë shoh që po ndërton urën në trenin tënd. Po e tërheq atë tren të gjatë përreth shinave! ” ose, “Unë shoh që po bëni diçka me ato shirita”. Ose “A mund të më tregosh për atë që po bën / luan?”

  1. Pyeteni, “A mund të bashkohem me ty?”

Fëmijët do të kenë më shumë ngjasa të shkojnë të lajnë dhëmbët ose të sistemojnë librat e tyre pasi t’u jeni bashkuar atyre në lojë për vetëm disa minuta. Kur fëmijët janë të zhytur në atë që po bëjnë, pyetini: “A mund të bashkohem me ju?” dhe pastaj ndiqni shembullin e fëmijës (le të jenë ata përgjegjës). Për pesë minuta përfshihuni në atë që po bëjnë. Disa fëmijë mund të jenë të hapur ose madje të kënaqur që ju merrni pjesë, ndërsa të tjerë mund të preferojnë që ju të shikoni.

  1. Jepni të drejta pronësie dhe vendimarrjeje

Fëmijët e duan një ndjenjë të fuqisë dhe kontrollit. Duke u dhënë atyre pak pronësi (në proces për të bërë gjënë tjetër), ata kanë më shumë të ngjarë të bashkëpunojnë.

Pyetjet që mund t’i drejtoni për t’i dhënë fuqi:

  • Në çfarë vendi do ta vendosim këtë?
  • Dëshiron të bëjmë diçka tjetër këto pesë minuta?
  • Si do shkojmë në krevat, në krah, duke vrapuar etj?
  • A do jesh ti në krye të lojës?
  1. Bëjani të ditur orarin para kohe

Njoftojini fëmijët paraprakisht planin e ditës. “Ne do të shkojmë në bibliotekë, pastaj në kursin e notit, pastaj do të ndalemi në park për një orë.” Shkruaj një listë kontrolli për ta (ose një listë kontrolli me fotografi nëse nuk mund të lexojnë akoma), dhe kërkojuni që të shënojnë gjërat ndërsa i bëjnë.

Kërkojuni atyre t’ju ndihmojnë të përgatitni ose të paketoni gjëra të veçanta për një aktivitet. Kjo u jep atyre një ndjenjë kontrolli, sigurie dhe pronësie, në vend që t’i bëjë ata të pyesin: “Ku po shkojmë?”

Kalimi i vetëm 5 minutave para se t’i kërkoni fëmijës të bëjë diçka do ta ndihmojë fëmijën tuaj të përfundojë gjënë tjetër me më shumë bashkëpunim dhe duke bërë më pak rezistencë./ Nga:pernenat

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here