Boronicat janë një burim i shkëlqyeshëm i fibrave, antioksidantëve dhe ato janë një nga frutat me më pak sheqer.
Edhe pse të vogla në përmasa boronicat janë të mbushura me antioksidantë.
Ngrënia e ushqimeve të pasura me antioksidantë i lejon trupit tuaj të luftojë radikalet e lira, ose molekulat e paqëndrueshme, që mund të dëmtojnë qelizat dhe të shkaktojnë sëmundje.
Boronicat janë gjithashtu të pasura me fibra, të cilat mund të ndihmojnë në menaxhimin e niveleve të kolesterolit së bashku me përfitime të tjera shëndetësore.
Kur bëhet fjalë për vitaminat, fruti është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C, për të forcuar sistemin tuaj imunitar dhe vitaminës K, për të mbajtur kocka të forta.
Një mënyrë e mirë për t’i bërë ato më të shijshme është të merrni disa boronica të freskëta dhe t’i shtoni në kos. Mund t’i ruani edhe në ngrirje të mbyllura në një enë hermetike.
Përveç boronicave, duhet të dini se shtimi i ndonjë fruti në dietën tuaj të përditshme kontribuon në shëndetin tuaj të përgjithshëm.
Boronicat:
- Mund të ndihmojë në menaxhimin e presionit të gjakut
- Mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës
- Mund të ndihmojë në rregullimin e sheqerit në gjak
- Mund të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të syve
- Mund të forcojnë imunitetin
- Mund të zvogëlojnë simptomat gastrointestinale
- Mund të lehtësojë simptomat e infeksionit të traktit urinar
- Mund të zvogëlojnë dëmtimin e muskujve pas stërvitjes
- Mund të nxisin plakjen e shëndetshme
Përfitimet ushqyese të boronicës
80 gr boronica ofron:
- 32 kcal/135 KJ
- 0.7 g proteina
- 0.2 g yndyrë
- 7.3 g karbohidrate
- 1.2 g fibra
- 53 mg kalium
- 0.75 mg vitaminë E
- 5 mg vitaminë C
A janë boronicat të sigurta për t’i ngrënë të gjithë?
Boronicat, së bashku me frutat si mollët, pjeshkët, avokadot dhe mjedrat, përmbajnë kimikate natyrale të quajtura salicilate . Disa njerëz janë të ndjeshëm ndaj këtyre komponimeve dhe mund të përjetojnë një reaksion alergjik, duke përfshirë skuqjen e lëkurës dhe ënjtjen.
Nëse jeni të shqetësuar për alergjitë ushqimore, ju lutemi konsultohuni me mjekun tuaj të përgjithshëm ose dietologun./shendeti.com.al