Kryefaqja Covid-19 Provat e para klinike tregojnë se medikamenti premtues kundër COVID-19 nuk ka...

Provat e para klinike tregojnë se medikamenti premtues kundër COVID-19 nuk ka asnjë efekt

0
Shpërndaje

Remdesivir, një medikament që mund të trajtonte Covid-19, nuk shfaqi kurrfarë efekti gjatë provave klinike.

Medikamenti ka mungesa në tregjet botërore prej famës që mori pasi Donald Trump e etiketoi si “premtues” në luftën kundër koronavirusit.

Në një provë klinike me 237 pacientë, ku disa morën Remdesivir dhe disa jo, medikamenti nuk pati asnjë ndikim. Gjithashtu, provat u lanë përgjysmë prej efekteve anësore.

Lajmi u publikua në databazën e provave klinike të OBSH, por u fshi pas pak momentesh. Një zëdhënës tha se ishte publikuar gabimisht më herët.

“Manuskripti do të rishikohet nga ekspertët dhe OBSH do të presë versionin përfundimtar para se të komentojë,” tha zëdhënësi.

Medikamenti është një antiviral që u zhvillua për të trajtuar Ebolën, por nuk pati sukses në Afrikë.

Sidoqoftë, kompania farmaceutike që e prodhon, Gilead, tha se medikamenti mund të përdoret te pacientët me simptoma të lehta të sëmundjes.

Gjatë provave klinike, u zgjodhën 158 pacientë rastësorë për t’iu dhënë Remdesivir, por pa dijeninë e tyre, 79 prej pacientëve merrnin placebo. Të dy grupet u shëruan në të njëjtën kohë. 14% e pacientëve që merrnin Remdesivir dhe 13% e atyre që nuk merrnin vdiqën.

Burimi: The Guardian

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here