Kryefaqja Të ushqyerit shëndetshëm Pse duhet ta hamë ushqimin ngadalë dhe ta përtypim siç duhet

Pse duhet ta hamë ushqimin ngadalë dhe ta përtypim siç duhet

0
Shpërndaje
Nga Blerina Bombaj
Dietologe

Të ngrënit ngadalë rekomandohet shpesh për një tretje më të mirë, menaxhim të peshës dhe shëndet të përgjithshëm. Ja disa arsye kryesore pse duhet të hash ngadalë:

  1. Përmirësimi i tretjes

Përtypja e mirë e ushqimit ndihmon në shpërbërjen e tij, duke e bërë më të lehtë për stomakun ta përpunojë dhe të përthithë lëndët ushqyese. Gjithashtu, zvogëlon fryrjen dhe problemet me tretjen.

  1. Menaxhim më i mirë i peshës

Të ngrënit ngadalë i jep trurit kohën e nevojshme për të ndjerë ngopjen, duke reduktuar rrezikun e mbingrënies. Duhet rreth 20 minuta që truri të marrë sinjalin se je ngopur.

  1. Përthithje më e mirë e lëndëve ushqyese

Ushqimi i përtypur mirë tretet më lehtë, duke çuar në një përthithje më efikase të vitaminave dhe mineraleve.

  1. Reduktimi i rrezikut të mbingrënies

Duke shijuar çdo kafshatë, ka më shumë mundësi të hash në sasinë e duhur dhe të ndihesh i ngopur me më pak ushqim.

  1. Shijim më i madh i ushqimit

Të ngrënit me vëmendje të lejon të vlerësosh më shumë shijet, teksturat dhe aromat, duke përmirësuar përvojën e të ngrënit.

  1. Kontroll më i mirë i nivelit të sheqerit në gjak

Të ngrënit shumë shpejt mund të shkaktojë rritje të shpejtë të nivelit të sheqerit në gjak, gjë që mund të kontribuojë në rezistencën ndaj insulinës dhe shtimin në peshë me kalimin e kohës.

Këshilla për të ngrënë më ngadalë:

  • Vendos lugën ose pirunin poshtë midis kafshatave.
  • Përtype çdo kafshatë 15-30 herë përpara se ta kapërdish.
  • Pini ujë midis kafshatave.
  • Fokusoju ushqimit (shmang televizorin ose telefonin gjatë ngrënies).
  • Përdor enë më të vogla ose pjata më të vogla për të ngadalësuar ritmin.

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here