Kryefaqja Aktualitet Raport i Medscape 2022: Një tragjedi e profesionit, raporti i vetëvrasjeve midis...

Raport i Medscape 2022: Një tragjedi e profesionit, raporti i vetëvrasjeve midis mjekëve

0
Shpërndaje

Burnout, depresioni, stresi brenda dhe jashtë zyrës, si dhe lodhja nga Covid-19 ka kontribuar që shumë mjekë të ndihen të pashpresë dhe të dëshpëruar, duke kontribuar në pasjen e medimeve për vetvrasje.

Medscape anketoi më shumë se 13 000 mjeke që ishin të hapur për të ndarë eksperiencat e tyre lidhur me se çfarë i ka shtyrë që të mendojnë vetëvrasjen, si i kanë përballuar këto mendime, si janë munduar të qëndrojnë të qetë mendërisht dhe si i kanë ndihmuar kolegët që kanë patur këto mendime “të errëta”.

Rreth 21% e mjekëve në total thanë se ishin të depresionuar. Nga këto, 24% e kanë të diagnozë të shkruar dhe 64% nuk kanë një diagnozë të shkruar.

 

“Jam vazhdimisht në depresion dhe po shikoj për një mënyrë për t’ja dalë”- Neurolog

“Nuk kam më entuziazëm për të bërë punën për të cilën mendoja se isha i lindur…. Nuk jam i lodhur nga puna, jam i lodhur nga jeta,” mjek urgjence

Para pandemisë një ekip i Kolegjit Mjekësor “Penn State” realizoi një vlerësim të nivelit të depresionit në sistemin spitalor. Nga ky vlerësim, niveli i depresionit u vlerësua me 10% midis mjekëve. “Tashmë niveli e depresionit, shkon ne 30-33%” tha Danie Shapiro, Profesor në Kolegjin Mjekësor “Penn State”.

Në këtë anketim, rreth 1 në 10 mjekë thanë se kanë patur mendime për të kryer vetëvrasje. Studimet e fundit kanë treguar se shkalla e mendimeve për vetëvrasje midis mjekëve është më e lartë se në popullatën e përgjithshme (7.2% vs 4%).

 

Këtë vit, patologët, krirurgët e përgjithshëm dhe onkologët ishin në grupin e specialistëve që “kanë vuajtur” më shumë nga mendimet për vetëvrasje.

Është e rëndësishme që të kuptohen faktorët e rrezikut (profesional ) për secilin specialitet dhe sesi ndërveprojnë me faktorët personal të rrizkut që mund të krijojnë “furtunën perfekte” në mendimet për vetëvrasje.

Përshtati në shqip: D.C 

Raporti Vazhdon….

Kliko linkun për të lexuar të dhënat e plota

https://www.medscape.com/slideshow/6014970?uac=439469MX&faf=1&sso=true&impID=4125820&src=mkm_ret_220331_mscpmrk_eumonthly_int#5

 

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here