Kryefaqja Leviz Kopshti Raporto Sa paguajnë prindërit shqiptarë për kopshtet dhe çerdhet e fëmijëve

Sa paguajnë prindërit shqiptarë për kopshtet dhe çerdhet e fëmijëve

0
Shpërndaje

 

Një prind shqiptar që ka fëmijën në një çerdhe apo kopsht privat, paguan mesatarisht në muaj 119.31 euro (15,911,83 lek). E krahasuar me rajonin, Shqipëria rezulton me tarifat më të ulëta. Gjithsesi, nëse merret në konsideratë se paga mesatare mujore bruto për një të punësuar me pagë sipas grup-profesioneve dhe gjinisë, në fund të vitit 2016 ishte 45,845 lekë, rreth 334 euro bruto dhe 290 euro neto(INSTAT), atëherë ai është një zë i rëndësishëm në shpenzime, shkruan Monitor.

Shqiptarët, për arsye sociale e ekonomike, mundet që të privojnë shpenzime të ndryshme, por kur vjen puna te fëmija, janë shpesh të pakursyer.

Sipas statistikave të ndryshme, një ndër shpenzimet më të mëdha që shqiptarët kryejnë për fëmijët e tyre është arsimi. Të dhënat e Kombeve të Bashkuara tregojnë se në vitin 2015 zëri i shpenzimeve të edukimit arriti në 10.6 milionë dollarë. Në vitin 2013, ky zë ishte rreth 5.5 milionë dollarë.

Por, ajo që i paraprinë edukimit, është përkujdesja. Duke qenë se një pjesë e madhe e grave pasi bëhen nëna, do t’u duhet të rikthehen në punë, familjet planifikojnë alternativën e çerdheve si formë përkujdesjeje (vitet e fundit edhe përkujdesja përmes dadove është rritur).

Megjithatë, në zgjedhjen kryesore atë të çerdheve, një pjesë e mirë e prindërve shqiptarë zgjedhin ato çerdhe e kopshte private, duke u nisur nga numri më i pakët i fëmijëve për grup, numri i edukatorëve më i lartë, kushte më të mira infrastrukturore, si dhe fleksibiliteti i orarit dhe si shërbimit të transportit.

Sipas Numbeo.com, në një krahasim rajonal, Shqipëria ka tarifat më të lira në Ballkan për kopshtet private. Mesatarisht, një prind shqiptar që ka fëmijën në një çerdhe apo kopsht privat, paguan në muaj 119.31 euro. Ata që paguajnë më shumë këtë shërbim duket se janë prindërit serb. Që fëmija i tyre të marrë një përkujdesje në një kopsht privat, ata paguajnë mesatarisht në muaj 231.34 euro. Ndjek sipas shtrenjtësisë, Maqedonia me 168.32 euro/muaj, Mali i Zi, me 130 euro/muaj, më pas Bosnja dhe Hercegovina me 127.12 euro/muaj.

LËR NJË MESAZH

Please enter your comment!
Please enter your name here