Sheqeri ka shije dhe ofron një burim të shpejtë energjie. Megjithatë, shumë njerëz po bëhen më të ndërgjegjshëm për atë që hanë, duke përfshirë sasinë e sheqerit të tepërt.
Dietat përshkruajnë përfitimet e ndërprerjes së sheqerit dhe karbohidrateve, por jo të gjitha sheqernat janë të njëjta. Shumë ushqime përmbajnë sheqerna natyrale. Për shembull, frutat përmbajnë fruktozë dhe produktet e qumështit përmbajnë laktozë. Sheqernat e shtuar u shtohen ushqimeve ose gjatë përpunimit ose gjatë përgatitjes së tyre.
Shumë njerëz në Shtetet e Bashkuara konsumojnë rreth 17 lugë çaji sheqer të shtuar çdo ditë, që është më shumë se sasia e rekomanduar. Konsumimi i tepërt i sheqerit të shtuar është i lidhur me kushte si diabeti i tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe kariesi dentar.
Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shmangni plotësisht sheqerin. Megjithatë, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se cilat ushqime mund të përmbajnë shumë sheqer.
Marrja e rekomanduar ditore e sheqerit
Nuk ka rekomandime të caktuara për sasinë e sheqernave natyrale që duhet të hani, por ka udhëzime për sheqernat e shtuara.
Amerikanët marrin mesatarisht 13% të kalorive të tyre nga sheqeri i shtuar, që është më i lartë se rekomandimet aktuale. Udhëzimet dietike për amerikanët rekomandojnë që të rriturit të kufizojnë sheqernat e shtuara në jo më shumë se 10% të marrjes totale të kalorive.
Për referencë, nëse konsumoni 2000 kalori në ditë, udhëzimet rekomandojnë kufizimin e marrjes së sheqerit të shtuar në 12 lugë çaji (50 gram) në ditë.
Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) ka rekomandime më ambicioze. Ata sugjerojnë që të rriturit të kufizojnë sheqernat e shtuara në jo më shumë se 6% të totalit të kalorive ditore. Kjo është 6-9 lugë çaji, ose rreth 30 gram sheqer, për një dietë me 2000 kalori.
Rekomandimet janë më të ulëta për fëmijët. Sipas Akademisë Amerikane të Pediatrisë, foshnjat nën 2 vjeç nuk duhet të konsumojnë asnjë sheqer të shtuar. Adoleshentët dhe fëmijët mbi 2 vjeç duhet të konsumojnë jo më shumë se 6 lugë çaji (25 gramë) në ditë.