Janë sugjeruar shumë mekanizma për efektin e frutave kundër obezitetit:
-Marrja e reduktuar e kalorive për shkak të përmbajtjes së ulët të yndyrës dhe përmbajtjes së lartë të ujit dhe fibrave në shumicën e frutave.
-Krijimi i një ndjenje ngopjeje, e cila redukton marrjen e përgjithshme të ushqimit dhe shpeshtësinë e vakteve, nga xheli i fibrave dietike brenda zorrëve dhe procesi i zgjatur i tretjes së frutave do të thotë që receptorët e ngopjes janë të zënë për një kohë më të gjatë.
-Sigurimi i mikronutrientëve dhe vitaminave, duke reduktuar shprehjen e gjeneve në lidhje me prodhimin dhe maturimin e qelizave yndyrore.
-Fitokimikatet si resveratroli, proantocianidina, katekinat, acidi kafeik dhe të ngjashme janë antioksidantë të fuqishëm që shtypin formimin dhe ruajtjen e qelizave yndyrore.
-Fibrat e frutave të patretura ofrojnë një substrat jetik për mikrobiotën e zorrëve për t’u ushqyer, për të prodhuar ndryshime në përmasat relative të grupeve të ndryshme bakteriale, duke rritur numrin e Bacteroides dhe Actinobacteria (të bollshme te njerëzit e dobët), por duke reduktuar Firmicutes dhe Proteobacteria, të cilat gjenden tek individët obezë.
-Duke vepruar përmes këtyre rrugëve të shumta, frutat arrijnë të reduktojnë marrjen totale të energjisë dhe të ruajnë ngopjen. Kjo, nga ana tjetër, çon në një ulje neto të rezervave të yndyrës (veçanërisht qendrore) nga përdorimi i tyre brenda trupit për nevojat ditore të energjisë dhe metabolizmit, duke reduktuar masën e trupit. Përveç kësaj, përbërja e tyre ushqyese favorizon mosdiferencimin e adipociteve dhe redukton obezitetin.
Mollët dhe dardhat janë të lidhura vazhdimisht me reduktimin e rrezikut në shumë lloje sëmundjesh. Veçanërisht, këto përmbajnë 6% fruktozë dhe më pak se gjysmën e asaj sasie saharozë. Fruktoza fermentohet kryesisht brenda zorrës së trashë sepse nuk absorbohet mirë. Rritja që rezulton në prodhimin e acideve yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA) ka një vlerë të madhe në shumë procese metabolike dhe fiziologjike.
Provat e pakta që mbështesin një efekt pro-obezitetit të frutave shpesh kanë dështuar të dallojnë format e frutave natyrale dhe të përpunuara dhe zakonisht kufizohen në një grupmoshë ose kategori specifike, në kontrast me provat e shumta të bazuara në popullatë që konfirmojnë aktivitetin e tyre kundër obezitetit.
Një studim i vetëm sugjeroi se një konsum tepër i lartë i frutave me GI të lartë çoi në rritjen e shkallës së diabetit gestacional. Megjithatë, autorët rekomandojnë studime të mëtejshme për të konfirmuar dhe shqyrtuar gjetjet.
Një tjetër studim ka treguar rritje të masës trupore me rritjen e marrjes së frutave në kohën e darkës. Ende nuk është konfirmuar se frutat e freskëta mbartin një rrezik të tillë.
Shkurtimisht, përfundimi nështë se rritja e marrjes së frutave është rrallë një rrezik për shëndetin dhe mbart një mori përfitimesh – të cilat përmirësohen vetëm me më shumë fruta në formën e tyre natyrale, pavarësisht nga ngarkesa glicemike e frutit.