Ngrënia e më shumë mollëve dhe qepëve mund t’ju ndihmojë të shmangien e alergjisë së etheve të barit këtë pranverë, thonë ekspertët. Gjendja – e njohur edhe si rinitit alergjik shkaktohet kur një fluks polenesh dhe marimangash pluhuri lëshohen në ajër si pjesë e ciklit të tyre riprodhues.
Reaksionet alergjike mund të përfshijnë kruajtjen e syve, rrjedhjen e hundës, teshtitjen dhe kollën, dhe në përgjithësi trajtohen me antihistamine – medikamente që lehtësojnë simptomat e alergjisë, duke bllokuar kimikatet e histaminës në trup, që shkaktojnë reaksionin.
Dekongestantët dhe kortikosteroidet e hundës janë gjithashtu të disponueshme pa recetë.
Megjithatë, një studim i vitit 2022 zbuloi se ngrënia e ushqimeve të pasura me kuercetinë – një antioksidant, që gjendet natyrshëm në disa fruta dhe perime – mund të ndihmojë në reduktimin e simptomave të alergjisë, duke penguar lirimin e histaminës.
“Ushqimet e pasura me kuercetinë, si mollët, qepët dhe brokoli, kanë veti anti-inflamatore dhe anti-alergjike”, thotë Rhysa Phommachanh, specialiste shëndetësore në Landys Chemist./Dailymail